Antiwitwascel spoort half miljard meer op

De antiwitwascel van de overheid is vorig jaar 1,68 miljard euro misdaadgeld op het spoor gekomen. Dat is een half miljard meer dan in 2013. De cel kreeg vooral meer meldingen binnen van witwassen, zware belastingfraude en financiering van terrorisme.

De antiwitwascel, officieel de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), is een overheidsinstantie die alle meldingen van verdachte transacties onderzoekt en doorgeeft aan het gerecht. Vorig jaar opende de cel opvallend meer dossiers: 6.978. In 2013 waren dat er nog 5.063 en het jaar voordien 4.002.

De stijging is het resultaat van een nauwere samenwerking met de banken, bpost, notarissen en betalingsinstellingen, verklaart de CFI in haar activiteitenverslag van 2014. Daardoor spoorde de cel vorig jaar een half miljard meer op dan in 2013.

Van de 6.978 dossiers die de cel opende, meldde ze er 1.131 aan het gerecht. Dat is ongeveer even veel als de voorgaande jaren. Samen leverden die 786,05 miljoen euro op. Dat is wel iets minder dan de 796,79 miljoen euro die ze opleverden in 2013.

Zorgwekkend

“Het blijft zorgwekkend dat misdrijven uit de financiële en economische sfeer nog altijd het grootste aandeel vormen van de opgespoorde en doorgemelde witwasverrichtingen in 2014", schrijft voorzitter Jean-Claude Delepière in het verslag van de cel.

Op de tweede plaats zijn ernstige fiscale fraude (344,61 miljoen euro) en georganiseerde misdaad (42,40 miljoen euro) alleen al goed voor de helft van het totale doorgemelde bedrag (387,01 op een totaal van 786,05 miljoen euro).

Bij fiscale fraude is er een opvallende stijging van meer dan 50 procent van het aantal dossiers die aan het gerecht werden overgemaakt. Dat is vooral te verklaren door de invoering van een nieuwe en bredere van ernstige fiscale fraude en door de regularisatieprocedure die van juli tot eind december 2013 liep.

De andere vernoemde misdrijven tikten af op 301,36 miljoen euro, waaronder 107,71 miljoen euro voor grensoverschrijdende misdrijven, zoals oplichting via het internet.

Mensenhandel

Voorzitter Delepière stelt de laatste jaren vast dat zijn cel de laatste jaren ook vaker illegale geldstromen uit mensenhandel op het spoor komt. Het gaat hierbij om winsten uit mensensmokkel tussen Libië en Europa, maar ook om seksuele uitbuiting en economische uitbuiting van illegale buitenlandse arbeiders.

In 2014 werden in dit verband 161 dossiers doorgemeld aan het gerecht, goed voor 74,23 miljoen euro.