België verantwoordelijk voor dood schizofrene gevangene Lantin

De rechtbank in Luik heeft geoordeeld dat België verantwoordelijk is voor de dood van een 26-jarige schizofrene man die zich had opgehangen in zijn cel in de gevangenis van Lantin. Dat zou niet gebeurd zijn als de man was opgevangen in een instelling waar hij de nodige zorg had gekregen. Ons land moet 1 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. Dat melden Le Soir en de kranten van Sudpresse.

De man was in Lantin terechtgekomen omdat er geen plaats meer was in een andere instelling. Na enkele gewelddadige paniekaanvallen werd hij in een "disciplinaire" cel geplaatst, met tralies en een gepantserde deur. Dat gebeurde zonder overleg met zijn psychiater, die nochtans gewaarschuwd had voor het risico op zelfdoding.

Volgens de rechter heeft justitie het verdrag voor de rechten van de mens en de wet op de sociale bescherming niet gerespecteerd. De Belgische staat moet een voorlopige schadevergoeding van één euro betalen aan de nabestaanden.

Mocht u met vragen zitten rond zelfdoding, neem dan contact op met de zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813.