België wil 1.500 militairen leveren voor snel interventieteam NAVO

België wil 1.500 militairen paraat houden voor de Very High Readiness Joint Task Force van de NAVO, die onder meer in Oost-Europa moet kunnen ingrijpen. Dat heeft het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gezegd, bij het begin van de NAVO-top. De ministerraad moet zich hierover nog uitspreken.
Archieffoto: NAVO-troepen

In het kader van de NATO Assurance Measures trainen al 250 Belgische militairen mee in Oost-Europa, om de westerse aanwezigheid in de regio te verzekeren.

België wil nu ook 1.500 militairen paraat houden voor de Very High Readiness Joint Task Force. Het gaat om een virtuele capaciteit, voor een eenheid die binnen een tijdsbestek van enkele dagen kan worden ontplooid. De toewijzing van de 1.500 militairen moet nog worden goedgekeurd door de ministerraad.

De Task Force werd vorig jaar opgericht als antwoord op de veranderende houding van Rusland, sinds de annexatie van de Krim.