Buckingham Palace: bouwvakkers erin, de queen eruit?

Buckingham Palace, de officiële verblijfplaats van de Britse vorstin, is hoogdringend aan renovatie toe. De verbouwing belooft niet alleen erg duur te worden, maar plaatst de Britten ook voor een probleem, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Want wat met de queen?

Ze woont er ongeveer een derde van haar tijd, maar ze is er niet dol op. Wie, zou de queen ooit gezegd hebben van Buckingham Palace, zou midden op een rotonde in het hartje van Londen willen wonen? Als het aan de architecten ligt heeft ze haar langste tijd in het beroemdste nog werkende paleis ter wereld gehad.

Buck House, zoals de koninklijke optrek heet in het satirische blad Private Eye, staat niet meteen op instorten, maar is aan grondige renovatie toe. Alle elektriciteit en afvoer moet vervangen worden en de meeste van de 775 kamers, inclusief 78 badkamers en 52 koninklijke en -gastslaapkamers, zijn aan een drastische verbouwing toe.

Toen prinses Anne enkele jaren geleden op de binnenplaats haar auto parkeerde, kon ze bij uitstappen net een stuk pui ontwijken dat van een bovenmuur viel. De laatste keer dat het paleis is opgeknapt zou in 1952 geweest zijn. De funderingen, die dateren uit de 18e en19e eeuw, moeten worden versterkt en het gebouw zit vol asbest.

Trage (cement)molens

De jongste schattingen houden de reparatiekosten op 200 miljoen euro. De duur van de opknapbeurt wordt beraamd op tien jaar. Niet dat de cementmolens snel de paleispoorten zullen binnenrollen.

Paleismedewerkers trekken al jaren bij de regering aan de bel om geld voor herstel van alle koninklijke paleizen. Het zou De Firma zelf aan geld ontbreken om de werkzaamheden uit te voeren. Pas na kritiek van kamerleden op de koninklijke, financiële huishouding en een nieuwe subsidieregeling, kunnen eindelijk aannemers worden uitgenodigd offertes in te dienen.

Punt blijft: wat gebeurt er met de queen als de bouwvakkers het paleis eenmaal bezet hebben? En met de zomerse tuinfeesten (foto) waar 50.000 gasten onthaald worden op de High Tea?

Waar moeten nieuwe ambassadeurs worden ontvangen, staatsbanketten worden genuttigd en onderdanen hun ridderordes worden opgespeld? Een plan is om het staatshoofd te laten zitten en de werkzaamheden in stukken uit te voeren. Het is een optie die duurder zal uitvallen en langer zal duren.

Sta-caravan

Zeker is dat de queen niet in een sta-caravan op een verwaaide camping aan een Engelse kustplaats terecht zal komen; het toevluchtsoord van veel Britten wier huis door een verbouwing tijdelijk onbewoonbaar is gemaakt. Er zijn, naast het koninklijke hoofdkwartier, genoeg alternatieven.

Om te beginnen het favoriete kasteel Windsor (foto), een dik half uur ten westen van Londen, waar het Britse staatshoofd, nog voor het weekend is, naar toe verhuist.

‘s Zomers is ze te vinden op het kasteel Balmoral in Schotland en de winters worden steevast doorgebracht op het landgoed Sandringham in Oost-Engeland. Je kunt je natuurlijk afvragen of een moderne monarch zoveel paleizen nodig heeft, maar dat zijn zaken waar de Britten zich niet om bekommeren.

Lia van Bekhoven is VRT-correspondente in Groot-Brittannië.