Eurogroep uiteen zonder akkoord over Griekenland

De bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone is vanavond zonder beslissing geëindigd. Morgenvroeg om elf uur zouden de ministers opnieuw samenkomen. Later op de dag komen ook de Europese staatshoofden en regeringsleiders opnieuw bijeen over Griekenland.

Het is weer volop crisis tussen Griekenland en de andere landen van de eurozone. De ministers van Financiën zijn vandaag opnieuw bijeengekomen in Brussel en ook de Griekse premier Alexis Tsipras was daarbij aanwezig. Dat tekent de ernst van de situatie, want de tijd begint nu echt wel op te geraken.

Morgenochtend om elf uur komt de eurogroep opnieuw bijeen. Vanavond zou er alleszins nog gepraat worden tussen Tsipras en een aantal ministers en vertegenwoordigers van de trojka, dat zijn de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds (IMF), met andere woorden de belangrijkste schuldeisers van Griekenland.

Morgenavond komen ook de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen in Brussel voor hun normale maandelijkse top. Die had een akkoord moeten bezegelen over Griekenland, maar dat lijkt nu plots veel minder waarschijnlijk. Volgens sommige bronnen zou er in het weekend nog onderhandeld moeten worden en het is niet uitgesloten dat er dan weer een bijeenkomst is.

Volgende dinsdag moet Griekenland een schuld van 1,6 miljard euro betalen aan het IMF. Als dat niet lukt, is het land officieel bankroet, al kan het nog wel enkele weken duren vooraleer dat officieel wordt bekrachtigd. 

Tsipras uit scherpe kritiek op het IMF

Eerder vandaag had de Griekse premier Alexis Tsipras al scherpe kritiek geuit op het IMF, dat volgens hem niet alle Griekse herstelmaatregelen wil aanvaarden. Tsipras overlegt vandaag in Brussel met de schuldeisers van de Griekse staat.

Enkele uren voor zijn vertrek naar Brussel reageerde hij ontgoocheld "op de eisen van sommige instellingen die de compenserende maatregelen niet aanvaarden". Volgens een regeringsbron in Athene doelt hij daarmee vooral op het IMF.

Tsipras liet zijn ongenoegen ook op Twitter blijken. "De herhaalde verwerping van de gelijkwaardige maatregelen door sommige instellingen is nog nooit eerder gebeurd, zelfs niet in Ierland of Portugal", schreef hij.

In een tweede tweet voegde hij eraan toe: "Deze vreemde houding lijkt erop te wijzen dat er ofwel geen interesse is in een akkoord of dat bijzondere belangen worden verdedigd."