Hollandse kruidenier en Belgische broers gaan samen in zee

Delhaize en Ahold smelten samen tot één supermarktketen die de naam Ahold Delhaize zal meekrijgen. Beide bedrijven kennen -elk afzonderlijk- een lange geschiedenis. Het verhaal van de broers Delhaize en de Hollandse kruidenier.

Delhaize gaat terug op Delhaize Frères, een winkel die in 1867 in Ransart nabij Charleroi geopend werd door de broers Jules en Auguste Delhaize. Nadien sloten andere broers zich bij het bedrijf aan. Enkel Louis Delhaize ging in 1870 zijn eigen weg en onder die naam zijn er nu nog winkels, die niet tot de grotere keten Delhaize behoren.

Er doken snel meer winkels van het merk Delhaize op en honderd jaar geleden waren er in België al meer dan 500 van. Dat liep na de oorlog nog op en in 1957 opende Delhaize op het Flageyplein in Elsene de eerste echte supermarkt met zelfbediening in ons land. Leuk voor de toenmalige werknemers van de NIR/BRT die toen op datzelfde plein radio en tv maakten.

In 1962 maakte Delhaize-De Leeuw zijn introductie op de beurs van Brussel en intussen was ook de internationale expansie begonnen, onder meer ook in de Verenigde Staten waar het filiaal Food Lion een begrip geworden is. Intussen is Delhaize ook actief in Luxemburg, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Servië, Montenegro, Bosnië en met Super Indo zelfs in Indonesië. Delhaize bezit ook andere winkels met de namen Proxy, Shop'n Go en de keten voor dierenvoeding Tom & Co.

Bij Delhaize werken 144.000 mensen in 2.673 winkels. In ons land zijn er 16.000 personeelsleden in 775 winkels. De groep heeft een omzet van 21,1 miljard euro.

Albert Heijn, de Hollandse kruidenier

In 1887 opende Albert Heijn een kruidenierszaak in het Nederlandse Oostzaan. Net als Delhaize bij ons groeide dat al snel uit tot een keten van winkels en vanaf de jaren 70 ook supermarkten.

In 1973 werd de overkoepelende holding Ahold naar de beurs gebracht. In de jaren 70 volgde dan de internationale expansie naar Spanje en de Verenigde Staten, nadien ook naar Latijns-Amerika, Centraal-Europa en Azië.

Bij Ahold werken 121.000 mensen. De groep heeft een omzet van 32,6 miljard euro, meer dus dan Delhaize.Toch zijn er verschillen: Albert Heijn pakt graag uit met "Hollandse prijzen", terwijl Delhaize in ons land nu niet echt bekend staat als een prijsbreker.

Detail: Ahold is ook eigenaar van de internetwinkel bol.com.

Brecht Goris / Reporters

Meest gelezen