Hongarije bindt in onder druk van Oostenrijk en EU

Hongarije komt terug op zijn plan om geen migranten terug te nemen. De regering is teruggefloten door de Europese Unie en buurland Oostenrijk. Hongarije had gisteren aangekondigd dat het de zogenoemde Dublinregels zou opschorten.

De Dublinregels organiseren de toewijzing van asielaanvragen in Europa en gelden als de hoeksteen van het Europese asielbeleid. Als algemene regel geldt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste land waarlangs ze de Europese Unie binnenkomen.

Hongarije kondigde gisteren aan dat het niet langer vluchtelingen zou terugnemen die via zijn grondgebied de Unie binnenkwamen en vervolgens doorreisden naar de andere lidstaten. De Hongaarse regering zegt onvoldoende capaciteit te hebben om alle aanvragen te behandelen.

Buurland Oostenrijk noemde de opschorting "onaanvaardbaar" en dreigde met sancties. Ook de Europese Commissie verzocht Hongarije om tekst en uitleg.

"Meer aandacht voor westelijke Balkanroute"

De Hongaarse regering heeft intussen ingebonden. In een gesprek met zijn Oostenrijkse collega liet de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken weten dat "Hongarije geen enkele regel van de Europese Unie zal opschorten". Boedapest vraagt Wenen wel om "geduld" vooraleer het asielzoekers terugstuurt.

Ook zouden beide buitenlandministers een akkoord hebben bereikt om extra aandacht te vragen voor de route in de westelijke Balkan die illegale vluchtelingen volgen.

Naast de route over de Middellandse Zee zijn er immers meer en meer migranten die kiezen om over land, via de Balkan, Europa te bereiken. Tussen januari en mei zijn meer dan 50.000 mensen uit Syrië, Irak, Afghanistan en verschillende Afrikaanse landen via deze weg Europa binnengekomen.