Koningin Mathilde: "We moeten alert blijven voor verdwijnen kinderen"

Vandaag is het 20 jaar geleden dat Julie Lejeune en Mélissa Russo zijn ontvoerd door Marc Dutroux. Koningin Mathilde die erevoorzitter is van Child Focus maakt van deze trieste verjaardag gebruik om te benadrukken dat we alert moeten blijven. "Ook vandaag nog worden kinderen als verdwenen of vermist gesignaleerd."

"Twintig jaar geleden ging er een schokgolf door ons land. Als jonge vrouw was ik bijzonder aangeslagen door het lot van de ontvoerde en vermoorde meisjes", meldt de koningin. "De noodkreet van de ouders leidde tot een nooit eerder geziene solidariteit met de getroffen families."

De koningin is dan ook blij dat er in een latere fase maatregelen werden genomen die slachtoffers ten goede komen. "We moeten waakzaam blijven. Een goede samenwerking tussen de overheid en de burger is noodzakelijk willen we de strijd tegen vermiste en uitgebuite kinderen en jongeren winnen."

"De waarde van een samenleving kan afgemeten worden aan de zorg en de bescherming die zij haar kinderen biedt." De koningin roept op om alert te blijven. "Vandaag nog worden kinderen regelmatig als verdwenen of vermist gesignaleerd. Dit mag niemand onberoerd laten."

Zaak-Dutroux

Julie en Mélissa zijn op 24 juni 1995 ontvoerd in de buurt van Luik. De toen 8-jarige meisjes zijn maandenlang opgesloten geweest in de kelder van Marc Dutroux in Marcinelle waar ze uiteindelijk van ontbering zijn omgekomen.

Enkele maanden na Julie en Mélissa ontvoerde de bende van Dutroux ook de vriendinnen An Machal en Eefle Lambrecks. Ook zij zijn uiteindelijk gestorven voor Dutroux in augustus 1996 gearresteerd werd. De laatste slachtoffers Sabine Dardenne en Laetitia Delhez hebben het wel overleefd.

De manier waarop het onderzoek naar de verdwijningen van de kinderen is gevoerd, heeft heel wat kritiek veroorzaakt met als hoogtepunt de Witte Mars in Brussel. In de nasleep van de zaak is onder meer de politie hervormd en is Child Focus opgericht om verdwijningen van kinderen beter aan te pakken.