Oostendse haven en gedelegeerd bestuurder schuldig aan dood jobstudent

De Oostendse haven en zijn gedelegeerd bestuurder zijn schuldig bevonden aan een dodelijk arbeidsongeval met een jobstudent in de zomer van 2013. Dat heeft de strafrechter in Brugge geoordeeld. De gedelegeerd bestuurder krijgt een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en moet een boete van 600 euro betalen. Het Havenbedrijf krijgt een boete van 6.000 euro.

Het slachtoffer was een jobstudent van 17 uit Bredene. De tiener was de dag van de feiten aan zijn laatste dag als jobstudent bezig in een loods in de haven, waar hij een boei moest ontmantelen. Op het moment dat hij zich over het deksel van de boei boog, deed er zich een kleine ontploffing voor. Het deksel vloog hard tegen zijn gezicht, waardoor hij bijna alles brak. De jobstudent werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Gedelegeerd bestuurder Paul Gérard en het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende stonden terecht voor onopzettelijke doding. Er werd hen een hele reeks inbreuken verweten. Zo zou er onder andere geen grondige risicoanalyse zijn uitgevoerd en zou er geen contact zijn geweest met preventieadviseurs. Daarnaast werd het hen kwalijk genomen dat ze een jongere dergelijk gevaarlijk werk met kans op explosies lieten doen. Verder had de jobstudent geen gebruiksaanwijzing gekregen.

De haven probeerde op alle mogelijke manieren zijn verantwoordelijkheid te ontlopen. Zo probeerden ze de schuld in de schoenen te schuiven van de werknemer die samen met de tiener aan het werk was. Volgens de verdediging was hij op de hoogte van de risico's en had hij moeten ingrijpen, ook al voert hij binnen de haven geen gezag uit.

De rechter heeft nu de gedelegeerd bestuurder veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 600 euro. De technisch directeur moet voor zijn rol een boete van 600 euro betalen. Het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende kreeg een boete van 6.000 euro opgelegd. Twee andere beklaagden werden vrijgesproken.

"Beleid rond veiligheid stamt uit de tijd van Daens"

De advocaat van de burgerlijke partijen heeft scherp gereageerd op de veroordeling van de Oostendse haven voor onopzettelijke doding. Meester Koen Van Zandweghe is van oordeel dat Paul Gérard niet kan aanblijven als gedelegeerd bestuurder.

"De straffen vind ik mild, maar de overwegingen in het vonnis zijn niet mals. Ze zijn zelfs cassant", aldus de advocaat. Tijdens het proces beweerde de verdediging volgens hem onder andere dat er nog nooit een ongeval was gebeurd. "Maar dat is toch de wereld op zijn kop? Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en moeten een risico-taxatie uitvoeren. Er waren ernstige tekortkomingen, maar ook véél tekortkomingen en tenlasteleggingen."

Meester Van Zandweghe meent dat het bestuur van de haven uit deze zaak zijn conclusies moet trekken. "Ik vind dat die man met dat vonnis, waarin de vinger echt op de wonde gelegd wordt, niet in functie kan blijven. Het beleid rond veiligheid is uit de tijd van Daens."