Pensioendebat na 16 uur opgeschort

Na een marathonzitting van 16 uur is het Kamerdebat over de verhoging van de pensioenleeftijd uiteindelijk toch opgeschort. Dat had de oppositie gistermiddag bij het begin van het debat al gevraagd. Maar de meerderheid wilde doorgaan tot de finish, tot de stemming. Om 8 uur vanochtend ging de commissie Sociale Zaken uiteen.

De leden van de commissie Sociale Zaken waren al sinds 15 uur, gistermiddag, bijeen om te debatteren over de pensioenhervorming. Door het wetsvoorstel wordt de wettelijke pensioenleeftijd systematisch verhoogd, van 65 naar 67 jaar, en wordt het moeilijker om vervroegd met pensioen te gaan.

Het is tot een marathonzitting gekomen omdat de meerderheidspartijen in één ruk wilden doorgaan, tot de hervorming gestemd zou worden in de commissie. Commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hield uren lang voet bij stuk en liet het debat de hele nacht doorgaan. Maar de stemming is er uiteindelijk dus niet gekomen.

Wantrouwen

Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert wijt de houding van Van Quickenborne aan het wantrouwen tussen meerderheid en oppositie. “Door dat wantrouwen wou men snel vooruitgaan en de nacht doortrekken”, zei Lachaert in “De ochtend” op Radio 1.

“Maar ik denk dat we constructief geëindigd zijn: we gaan maandag en dinsdag verder vergaderen en we hebben ons voorgenomen om niet meer te filibusteren, zoals dat afgelopen nacht is gebeurd.” Het is de bedoeling de vergaderingen volgende week af te werken, zodat het wetsvoorstel voor het zomerreces gestemd is.

"Ernstig debat"

Als het aan de oppositiepartijen had gelegen, was het sowieso al geen nachtwerk geworden. Zij wilden het debat later voortzetten en drongen aan op hoorzittingen met experts. Dat ze die nu krijgen stemt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt tevreden: “Het debat zal nu ernstig gevoerd worden en wat meer gespreid, terwijl de meerderheid het wilde forceren in één nacht, wat het debat niet ten goede komt. Zeker niet omdat gaat om iets met zo’n grote impact op het dagelijkse leven van mensen.”

“Zowat alle partijen beseffen dat langer werken een deel van de oplossing is, om de vergrijzingskosten te betalen, maar het moet haalbaar zijn”, legde De Vriendt uit in “De ochtend. “Als je een pensioenhervorming wil doen, heb je draagvlak nodig en moet je empathie hebben voor de mensen tegen wie je zegt dat ze langer moeten werken. De regering had een globale pensioenhervorming op tafel moeten leggen.”

Twitter

Afgelopen nacht werd een foto van een slapende Zuhal Demir (N-VA) op Twitter gezet door een PS-medewerker. Maar die werd offline gehaald. “Dat moet je niet doen”, beaamt ook Egbert Lachaert, die de verdediging van de N-VA-politica opneemt.

“Die mensen waren daar terecht kwaad over, want het was maar heel even in een hele nacht, waar ze de hele nacht aanwezig waren en ook constructief probeerden te debatteren.”