Twee meisjes blijven in cel door plaatstekort in bijzondere jeugdzorg

Er hebben opnieuw twee jonge meisjes in een Antwerpse politiecel moeten slapen omdat er geen plaats meer was in de bijzondere jeugdzorg. Het gaat om meisjes in een gevaarlijke situatie. Het parket moet nu een oplossing vinden voor hen. Omdat er voorlopig geen alternatief is, blijven ze ook vannacht in de cel.

De meisjes van 13 en 14 lopen vaak van huis weg, gebruiken drugs en er zijn vermoedens dat ze in de prostitutie zijn beland. Ze moesten van de jeugdrechter naar de gesloten instelling van Beernem worden gebracht. Daar konden ze niet terecht en dus bleven ze in de cel.

"We hebben heel sterke vermoedens dat die meisjes zich in heel onveilige omstandigheden begeven. Ze ontvluchten vaak de instelling of hun thuis en dan moeten ze echt wel beschermd worden tegen zichzelf en beveiligd worden tegen anderen rondom hen", zegt persrechter Christian Denoyelle.

Het parket moet nu een oplossing vinden voor de meisjes. Vannacht blijven ze alvast opnieuw in de cel, bij gebrek aan een alternatief. Donderdag wordt opnieuw bekeken of er plaats is voor de meisjes. Is die er niet, dan kan de jeugdrechter een andere beslissing nemen, die minder adequaat is. De meisjes nog langer in de cel houden, is wettelijk niet toegelaten. De kans bestaat dus dat ze alsnog op straat belanden.

"Noodkreet aan de politiek"

Het Antwerpse parket betreurt de situatie ten zeerste, maar ziet voorlopig geen andere oplossing.

"We hebben als openbaar ministerie de taak om de beschikkingen van jeugdrechters uit te voeren, en vandaag kunnen we dat niet. De enige manier om onze verantwoordelijkheid op te nemen en de veiligheid van die meisjes te waarborgen is om ze verder van hun vrijheid te beroven in een politiecel", zegt Stephanie Chomé van het Antwerpse parket. "We betreuren dit enorm. Eigenlijk staan we machteloos tegenover dat aanhoudende plaatsgebrek en het is ook niet de eerste keer dat we dit aankaarten. Vandaag is dit eerder een noodkreet."

Drie maanden geleden moest een meisje van 17 al eens een nacht in de cel doorbrengen omdat er geen plaats was in de jeugdzorg. Er was dinsdag ook nog een derde meisje van 15, dat met dezelfde problematiek kampt, maar zij werd gecolloqueerd en zit nu in een psychiatrische instelling, zij het voor volwassenen.