Vereniging van Journalisten daagt Marghem voor de rechter

De Vlaamse en Waalse Vereniging van Journalisten daagt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) voor de rechter. Reden: het geheime akkoord tussen EDF (Electricité de France), Electrabel en de regering over Tihange 1, dat een journalist vroeg en niet kreeg.
Jasper Jacobs

In december vorig jaar kreeg Marghem de vraag van een journalist om een kopie vrij te geven van de afspraken die de vorige regering maakte met uitbaters EDF en Electrabel over de levensduurverlenging van kerncentrale Tihange 1. Die informatie is mogelijk relevant voor de discussie over kernenergie die al een tijdje aan de gang is, vindt de journalist.

De minister zwaaide steeds met de vertrouwelijkheidsclausule die in het contract staat, waardoor de inhoud niet mag worden vrijgegeven zonder het fiat van EDF en Electrabel. De journalist stapte net als Greenpeace naar de federale Beroepscommissie, die zo'n openbaarmaking kan bevelen.

Enig probleem: door de geheime kant van de conventie -zoals het contract officieel wordt genoemd- had ook de bewuste commissie geen toegang tot de afspraken. Die toegang kwam er ook niet, toen de commissie het aan Marghem vroeg.

Wat volgde was een stevige politieke woordenwissel in het parlement, exact een week geleden. Volgens oppositiepartijen Groen en Ecolo had de commissie beslist dat de minister de conventie openbaar moet maken, Marghem zelf zwaaide met een andere tekst.

"Principiële zaak"

Sowieso overtreedt de minister de wet door de conventie niet ter beschikking te stellen aan de journalist in kwestie, vinden de Vlaamse en Waalse Vereniging van Journalisten, die nu ook naar de rechter in kortgeding stappen.

"Voor ons is het een principiële zaak", zegt voorzitter Pol Deltour aan VRT Nieuws. "Dit gaat om een zodanige negatie van heel de wetgeving rond de openbaarheid van bestuur, dat we dit moeilijk zo kunnen laten. We zijn dan ook van plan om tot het uiterste te gaan."

Publiek via resolutie?

Afgelopen zondag besliste de minister wel al dat het parlement de conventie mag inkijken in een zogenoemde "data room". Dat betekent dat de parlementsleden de informatie wel mogen doornemen, maar zelf geen notities mogen maken.

Oppositiepartij Groen wil dan weer de tekst publiek maken via een resolutie in het parlement. Iets wat parlementsvoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) dan weer niet zomaar wil laten gebeuren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.