Vluchtroute "Leuven Rechtdoor" tegen eind maart 2016 geschrapt

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft luchtverkeersleider Belgocontrol de instructie gegeven om de route Leuven Rechtdoor te schrappen, na een uitspraak van de kortgedingrechter in mei. De aanpassingen zullen tegen 31 maart 2016 doorgevoerd zijn, zo meldt Belgocontrol.

Het duurt minstens 30 weken om vliegroutes aan te passen, zo zei Belgocontrol al bij eerdere aanpassingen na gerechtelijke uitspraken (met betrekking tot de "kanaalroute" en de "linkerbocht" boven Etterbeek, Elsene, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde, in het kader van het plan-Wathelet).

In het geval van de route "Leuven Rechtdoor" (waarbij vliegtuigen die opstijgen tot voorbij Leuven vliegen alvorens af te draaien) rekent Belgocontrol zelfs op 39 weken. "Dat er voor die routes langere tijd nodig is, komt omdat niet enkel de vertrekroutes, maar ook de hele werkmethode van de luchtverkeersleiders voor het beheer van de aankomsten en de vertrekken moet worden aangepast (om onder andere vliegtuigen in hoogte van elkaar te scheiden)", stelt de luchtverkeersleider in een persbericht. "De luchtverkeersleiders moeten dan ook opnieuw opgeleid worden om zich die nieuwe werkmethode eigen te maken."

Belgocontrol maakt zich wel sterk dat "de deadline van 31 maart 2016 haalbaar is".

Toch dwangsom?

De instructie van Galant is een reactie op een beslissing van de kortgedingrechter in mei. Die oordeelde dat de vertrekroutes vanaf naar het zuidwesten, zoals die gebruikt worden sinds 6 maart 2014, afgeschaft moeten worden. De rechter legde de Belgische staat ook een dwangsom op van 50.000 euro per dag.

De woordvoerder van minister Galant bevestigt het nieuws. Of die instructie voldoende is om dwangsommen te vermijden, is niet duidelijk. In het dossier van het plan-Wathelet is een beslissing over eventuele dwangsommen nog hangende.