West-Vlaamse priester neemt ontslag na derde feit van seksueel misbruik

In het bisdom Brugge heeft een 61-jarige priester ontslag genomen nadat een derde feit over seksueel misbruik was komen bovendrijven. Een eerste klacht over grensoverschrijdend seksueel gedrag kwam er al 10 jaar geleden, een tweede in 2012.
Archieffoto

Tien jaar geleden kwam de priester voor het eerst in opspraak. Het zou gaan om ongeoorloofde aanrakingen bij minderjarige jongens. In 2012 kwam dan een klacht binnen over feiten uit de periode 1983-1994. In beide gevallen kwam er bemiddeling en kreeg het slachtoffer een schadevergoeding.

Toen begin deze maand een nieuwe zaak naar boven kwam, heeft de priester zelf besloten al zijn functies neer te leggen. Voor het derde feit is er evenwel geen formele klacht ingediend.

Het gaat om een man van 61 uit Roeselare, die onderpastoor was in Zwevezele en pastoor in Marke. Sinds de eerste klacht had hij geen parochie meer onder zijn hoede. De laatste jaren was hij directeur van Vlaanderens Bedevaarten. Hij was ook een tijd aalmoezenier in het woonzorgcentrum Herdershove in Brugge.

Voorwaarden opgelegd na eerste klacht

Het ontslag van de priester is intussen aanvaard. Het bisdom zegt dat de man van bij de eerste klacht een aantal voorwaarden kreeg opgelegd. "Het vertrouwen in de betrokken priester werd behouden, maar wel onder beperkende voorwaarden en afspraken waaraan de man zich moest houden", zo zegt woordvoerder Peter Rossel. "Zo was het hem verboden om 1 op 1 contact te hebben met jongeren. Dat is evident." De priester moest ook therapie volgen.