Winkelketens Delhaize en Ahold fuseren tot Ahold Delhaize

De kogel is door de kerk: de Belgische supermarktketen Delhaize gaat samen met de Nederlandse tegenhanger Ahold, bekend van de warenhuizen Albert Heijn. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Door de fusie ontstaat een wereldwijde gigant inzake supermarkten en winkels.

Begin mei raakte bekend dat Delhaize en Ahold aan het flirten waren. Ahold is de voorbije jaren in ons land aan het venster komen piepen met enkele Albert Heijn-winkels, maar dat is niets vergeleken met het marktaandeel van Delhaize.

Het geflirt is nu afgerond met een huwelijk in de vorm van een fusie. De nieuwe warenhuisketen krijgt de toepasselijke naam Ahold Delhaize mee en zal worden geleid door Dick Boer, de huidige topmanager van Ahold. De huidige CEO van Delhaize, Frans Muller, wordt plaatsvervangend CEO. De hoofdzetel komt in Zaandam, in Nederland, maar er blijft wel een Europese zetel in Anderlecht.

Door de fusie ontstaat een wereldwijde gigant inzake supermarkten met samen 375.000 werknemers en 6.500 winkels in Europa, Amerika en Azië. De nieuwe winkelketen zal wereldwijd meer dan 50 miljoen klanten per jaar bedienen en verwacht een jaarlijks voordeel van 500 miljoen euro, vanaf het derde jaar na afronding van de fusie.

"Dit is een echte fusie van gelijken die twee uiterst complementaire ondernemingen combineert tot een leidende food retailer op wereldniveau", benadrukken beide partijen in een persbericht. "De transactie biedt onze aandeelhouders een overtuigende waardepropositie, onze klanten een superieur productaanbod en onze medewerkers aantrekkelijke mogelijkheden.”

De fusie in het kort

Concreet zal elke aandeelhouder van Delhaize per aandeel 4,75 aandelen van Ahold krijgen. Topman Dick Boer van Ahold wordt CEO van Ahold Delhaize, terwijl Mats Jansson, de voorzitter van de raad van bestuur bij Delhaize die functie bij de fusiegroep zal waarnemen. De fusie moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders en door de Europese concurrentieoverheden.

Mogelijk is dat tegen midden volgend jaar afgerond. Ahold Delhaize zou dan de grootste supermarktketen in Europa worden en de derde op wereldschaal. De aandeelhouders van Ahold zullen 61% van het kapitaal bezitten, die van Delhaize de overige 39%.

Gevolgen voor personeel?

Volgens de vakbonden heeft Delhaize benadrukt dat de fusie grotendeels geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden. Voor een grote groep is de werkzekerheid "onbeperkt" gegarandeerd, maar voor de ondersteunde diensten, Delhaize Corporate, is er maar een garantie tot 1 januari 2016.

Delhaize kondigde vorig jaar al een grootschalige saneringsplannen aan, met heel wat banenverlies en 14 supermarkten die mogelijk zouden sluiten. De directie benadrukt dat de afspraken in het kader van de herstructurering gegarandeerd blijven.

Albert Heijn België benadrukt dat er voorlopig ook geen gevolgen zullen zijn op vlak van tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden tot midden 2016.