Zeldzame eerste druk Guust Flater brengt 5.000 euro op

Een zeldzame eerste druk van de strip Guust Flater is bij veilinghuis Catawiki voor 5.000 euro van eigenaar veranderd. De strip van de Belgische tekenaar Franquin wordt door de kenners Guust nr. 0 genoemd.

Een zeldzaam exemplaar van de strip Guust Flater is bij online veilinghuis Catawiki geveild voor 5.000 euro. De Franstalige Guust nr. 0 werd in 1960 op ongeveer 350 exemplaren gedrukt.

Later publiceerde de Belgische striptekenaar Fransquin een echt nummer 1 van de stripreeks Guust Flater. Het gebeurt nauwelijks dat een exemplaar van Guust nr. 0 te koop aangeboden wordt.

Bijzonder aan het stripboek is dat het qua formaat zodanig afwijkt van de reguliere stripalbums dat sommigen klanten het in 1960 het gewoon van de toonbank meepakten omdat ze dachten dat het reclamemateriaal betrof.

Ook de commerciële afdeling van uitgever Dupuis was ten tijde van het verschijnen van het album niet bijster positief over het boekje. "Niemand koopt dit ooit! Het is te klein, te slecht gepresenteerd, en bovendien interesseert zich niemand voor zo'n anti-held. De heer Franquin zou zijn tijd beter besteden aan de avonturen van Robbedoes", aldus de commerciële afdeling van Dupuis in 1960.