14 arrestaties bij grootscheepse razzia in Albanees drugsdorp

In Lazarat, in het zuiden van Albanië is bij een grootscheepse razzia een drugsdorp opgerold. Aan de actie namen meer dan 400 politieagenten deel, een van hen kwam om tijdens de actie. Veertien verdachten zijn opgepakt. De razzia volgde een dag na een groot vuurgevecht tussen de politie en de drugshandelaars.

De razzia volgde op een groot vuurgevecht gisteren tussen de politie en dorpsbewoners. Agenten die op zoek waren naar de daders van een beschieting de nacht voordien, hadden een voertuig volgeladen met wapens tot stilstand gebracht. Maar het bleek een hinderlaag te zijn. Toen de agenten de bestuurder willen arresteren werden ze vanuit het dorp onder vuur genomen.

Vandaag volgde een grootscheepse huiszoekingsactie in het dorp zelf. 14 van de 21 verdachten van de schietpartij gisteren zijn daarbij opgepakt. Volgens een politiebron ondervonden de agenten "geen weerstand" tijdens de huiszoekingen.

Intussen duurt de zoektocht naar de daders van de schietpartij gisteren voort. Volgens een politiewoordvoerder zal er gezocht worden tot de laatste verdachte ingerekend is.

"Koninkrijk van de cannabis"

Lazarat, zo'n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana, staat bekend als "het koninkrijk van de cannabis" vanwege de grote schaal waarop er marihuana wordt geteeld. Het cannabisdorp haalde vorig jaar het wereldnieuws toen het vijf dagen lang verwikkeld was in een zwaar vuurgevecht met speciale eenheden van de politie.

De bewoners beantwoordden de schoten van de politie met automatisch geweervuur en raketaanvallen. Bij die raid werden 102 ton marihuana en 530.000 wietplantjes vernietigd. De marktwaarde van de drugs werd geschat op 6,4 miljard euro, meer dan 60 procent van het Albanese bruto nationaal product.