200 Burundese studenten zoeken toevlucht in Amerikaanse ambassade

In de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn 200 studenten de Amerikaanse ambassade binnengedrongen op zoek naar een toevluchtsoord. Het gebouw is afgesloten, mariniers hebben postgevat op het dak. De studenten kampeerden sinds eind april voor de ambassade nadat ze waren verjaagd van hun campus bij het begin van de betogingen tegen president Pierre Nkurunziza.

De politie had de studenten een ultimatum gesteld: ze moesten hun kamp deze ochtend verlaten. De studenten drongen dan het complex van de Amerikaanse ambassade binnen, door over de muur of onder het hek te kruipen. Ze zetten zich vervolgens neer op de binnenkoer, met de armen in de lucht. (foto's)

De studenten waren uit de universiteitsverblijven verjaagd uit "veiligheidsredenen" toen de eerste manifestaties van de oppositie tegen een derde mandaat van president Pierre Nkurunziza de Burundese hoofdstad opschudden. Volgens vele studenten willen de autoriteiten hen dwingen terug naar hun provincies van afkomst te keren, omdat ze hen ervan verdenken deel te nemen aan de protestbeweging.

Het incident voor de Amerikaanse ambassade komt vier dagen voor de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen in Burundi, op maandag. De presidentsverkiezingen staan gepland op 15 juli. In aanloop naar de verkiezingen is het geweld opnieuw opgelaaid.

Een burgeroorlog dreigt

Het geweld in Burundi is de voorbije dagen overigens sterk toegenomen. Bij een aanval vandaag met een granaat in Bujumbura zijn zeker 5 mensen om het leven gekomen en verschillende anderen raakten gewond. Maandag kwamen ook al 4 mensen om toen een granaat ontplofte in de noordelijke plaats Ngozi.

Het Oost-Afrikaanse land is aan onrust ten prooi gevallen sinds aanhangers van de oppositie tegen de kandidatuur van Pierre Nkurunziza voor een derde presidentsmandaat begonnen te protesteren. Verschillende topfiguren, onder wie de vicepresident, zijn het land ontvlucht. Tweede vicepresident Gervais Rufyikiri is gevlucht naar ons land.

De bekende ontwikkelingswerkster Maggy Barankitse is in Brussel. Zij waarschuwt voor een nakende burgeroorlog. "Het risico op een burgeroorlog is reëel. Het volk zal zich verdedigen. Er zal dan totale chaos heersen in Burundi."

België zal resultaat verkiezingen niet erkennen

België zal het resultaat van de komende Burundese verkiezingen niet kunnen erkennen, aangezien de verkiezingen "vrij noch democratisch" zijn. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laten verstaan in de Kamer.

Ons land toonde zich de voorbije dagen en weken al bezorgd over de situatie, maar gaat nu dus nog een stap verder. Reynders raadt de Burundese autoriteiten ook aan oor te hebben voor de forse internationale druk. "Burundi heeft nood aan een president waarvan de legitimiteit buiten kijf staat. Dat zal niet het geval zijn", klonk het nog.

Eerder schortte minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo de steun aan de Burundese verkiezingen en enkele projecten al op. Een niet onbelangrijk signaal, aangezien België de belangrijkste internationale donor is van het Centraal-Afrikaanse land.