"Erg vernietigende" Europese bende cybercriminelen opgerold

Een grote bende cybercriminelen is vorige week opgerold tijdens een politieactie in Oekraïne. Vijf verdachten zijn daar opgepakt. Dat heeft de Europese politiedienst Europol bekendgemaakt. Onder de arrestanten zitten ook twee mannen die Belgische handlangers rekruteerden. Europol noemt het een "erg vernietigende cybercriminele groep".
AP2002
Archieffoto

Nederland, België, Finland, Noorwegen, Groot-Brittannië en Oostenrijk waren in 2013 een gezamenlijk onderzoek naar de bende begonnen. Duitsland, de Verenigde Staten, Polen, Estland, Letland en Moldavië werden er ook bij betrokken. Over heel Europa zijn nu 60 mensen opgepakt.

De criminelen gebruikten speciale programma's, "Trojans", om toegang te krijgen tot het internetbankieren van nietsvermoedende mensen. De bende maakte die programma's zelf, zorgde er zelf voor dat computers van mensen besmet werden, haalde vervolgens zelf geld van de rekeningen en waste het ook zelf wit via de geldezels. Als de banken hun beveiliging verbeterden, paste de bende de programma's aan om die alsnog te omzeilen. Ook verkochten ze bankgegevens aan andere criminelen. Europol noemt het een "erg vernietigende cybercriminele groep".

Het onderzoek werd ook in België gevoerd, laat het federaal parket weten in een persbericht. In 2010 en 2011 dienden zes Belgische banken een klacht in bij het Brusselse parket omdat hun internetbankiersessies geïnfecteerd waren. "De politieactie onder leiding van de Belgische federale politie slaagde erin om 57 via het internet gerekruteerde medeplichtigen van het eerste niveau te vatten. Vijf van hen zijn in voorlopige hechtenis geplaatst en worden in de komende maanden berecht", aldus het persbericht.