"Festivals zijn niks voor mij, maar ik speel er wel keigraag"

Oscar and the Wolf staat voor een drukke festivalzomer in binnen- en buitenland. Eerste grote afspraak in België: Rock Werchter, waar de groep vorig jaar de wei wakker schudde op de laatste festivaldag. Dit jaar zijn ze een van de headliners op de eerste dag. Een gesprek met frontman Max Colombie.
Sven Michiels - Photography

We treffen Colombie vlak na zijn optreden op het Nederlandse festival Pinkpop. Hij is tevreden over zijn set, en de respons van het publiek. "Alles klopte en ik heb me écht geamuseerd. Het is altijd leuk om te spelen voor een publiek dat je nog niet kent. Dat mensen tot vanachter in de tent en zelfs buiten stond te luisteren, maakt me happy. En vooral dat ze tijdens ons optreden niet wegliepen (glimlacht). Het publiek was waanzinnig."

"Uitkijken naar Werchter en Lokeren"

De Belgische festivalzomer start voor Colombie en co op Werchter, een plek waar de band goede herinneringen aan heeft. "Vorig jaar hebben we ons daar supergoed geamuseerd. We werden goed begeleid en ondersteund, omdat ze wisten dat het allemaal nieuw was voor ons."

Op Werchter "promoveert" Oscar and the Wolf van middagact naar quasi headliner. Van opener in The Barn naar avondact, gevolgd door de Britten van Elbow. Toch gedijt Colombie naar eigen zeggen even goed op een podium bij daglicht als 's avonds. "Ik speel wel graag in de namiddag als de zon schijnt. Ik wil eigenlijk al lang eens op een buitenpodium staan dan, waar je de zon en de wind kan voelen."

Naast Werchter kijkt de zanger ook uit naar de Lokerse Feesten. "Ik herinner me goed hoe gezellig het daar vorig jaar was. En in Lokeren staat een catwalk. Daar kan ik wel iets mee. (glimlacht). Ik verander graag van positie tijdens een optreden. Ik vind het belangrijk dat je tegenover je publiek overal een beetje kan staan."

"Nooit een festivalganger geweest"

Hoewel Oscar and the Wolf veel festivals aandoet, is Colombie zelf helemaal geen festivalganger. Hij ging één keer naar Werchter, omdat een goede vriendin vlakbij woonde.

"We moesten niet op de camping staan en in de tuin kon je het hoofdpodium horen: ideaal. We konden barbecueën en als je zin had om naar een groep te gaan kijken, dan deed je dat. Maar festivals zijn eigenlijk niet mijn ding. Je staat tussen veel volk, het is te warm en je moet te lang rechtstaan. Om over de wachtrijen nog maar te zwijgen. Het duurt soms twee uur voor je aan een hamburger geraakt, en dan spreek ik nog niet over de festivalpinten (lacht)."

Als artiest is Colombie wel een grote festivalfan. "Er hangt een keitoffe sfeer want iedereen is uitgelaten en niets is geforceerd. Niemand moet een optreden uitzitten en iedereen is vrij."

Na zijn eigen festivalset blijft de zanger graag hangen voor andere artiesten. "Dat gebeurt helaas bitter weinig, maar als het kan dan ga ik graag naar grote bands waarvan ik niet weet hoe ze op een podium staan, zoals Outkast of Die Antwoord. Of Pharrell, die pik ik misschien mee op Werchter."

Sven Michiels - Photography

"Liever dansen dan luisteren"

Artiesten met grootse shows inspireren Colombie. "Ik speel zelf ook het liefst voor een uitgelaten massa waarin iedereen danst. Een luisternummer zingen is veel moeilijker. Ik zit er dan zelf wel in, maar ik voel de energie van het publiek moeilijker, omdat ze statisch luisteren. Ik weet niet goed wat ze dan denken. Ik zie graag mensen die zich goed voelen, want dat slaat over op mezelf."

Toch experimenteert Oscar and the Wolf met enkele tragere nummers, zoals de cover van de nineties-hit "Freed from desire". "We hebben vooraf getest of we ineens konden schakelen van 10 beaufort naar 2. Ik hou van contrasten en uiteindelijk ként iedereen dat nummer. Als je na dat rustpunt er weer volop tegenaan gaat, dan werkt het wel."

"Sportpaleis wordt ode aan de fans"

Na de festivalzomer volgt nog een reeks zaalshows, met als kers op de taart het Sportpaleis eind oktober. Een moment dat in Colombie's agenda staat aangekruist. "Ik kijk ernaar uit om het hoofdstuk "Entity" af te sluiten en iedereen die ons steunt te bedanken. Ik ga er keihard mijn best voor doen om iedereen zich daar goed te laten voelen."

Hoe de show eruit zal zien, daar is Colombie nog niet mee bezig, maar uit het optreden in de Lotto Arena dit voorjaar heeft hij alvast veel geleerd. “Ik moest hard werken en mijn best doen want ik ga zelf nooit naar arenaconcerten. Ik had geen idee wat de mogelijkheden zijn, of wat dé succesformule is. Ik moest het zelf uitzoeken."

De Lotto Arena heeft bovendien een diepe indruk nagelaten. “Het was een van de meest geschifte ervaringen ooit. Ik heb het optreden op het moment zelf niet bewust beleefd, maar pas twee dagen later toen ik beelden zag. Ik stond robotisch op het podium: ik wist en voelde oprecht wat ik zong, maar tegelijk was ik niet aanwezig. Bevreemdend.”

"Nieuwe samenwerking"

Tussen de optredens door werkt Colombie ook aan een nieuw project. Het succes van de single "You're mine" met dj Raving George smaakte naar meer. Al bevindt de nieuwe samenwerking zich in een heel andere muzikale hoek.

"Ik heb een interessant plan, met een gast. Een vrij onverwachte samenwerking, maar het wordt fantastisch. Ik ga er in augustus mijn hart op storten, en ik heb er super veel zin in. Klinkt vaag, hè? (lacht)"

Met die uitleg moeten we het voorlopig doen. In het najaar begint Colombie te schrijven aan nieuw werk, voor de opvolger van debuutplaat "Entity". Maar eerst nog enkele festivalpodia bestormen, in een nieuw decor zonder de iconische palmbomen.