"Mogelijke spionage door Duitse geheime dienst niet te achterhalen"

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft niet kunnen vaststellen of internationale communicatieverbindingen tussen 2005 en 2008 zijn afgetapt. Dat meldt het bedrijf naar aanleiding van een eigen onderzoek.

KPN onderzocht de afgelopen tijd tientallen verbindingen voor dataverkeer, naar aanleiding van beweringen van de Oostenrijkse politicus Peter Pilz. Die stelde eind mei dat 71 internationale verbindingen waarbij telefoonverkeer van KPN was betrokken jarenlang het doelwit waren van de Duitse geheime dienst.

KPN heeft de afgelopen tijd zo goed mogelijk geprobeerd om de internationale verbindingen van destijds, die via Frankfurt liepen, te matchen met de lijst van Pilz. De namen en nummers op zijn lijst komen echter niet overeen met de wijze waarop internationale verbindingen van KPN tien jaar geleden werden geregistreerd. Namen van betrokken klanten waren niet meer te achterhalen. Evenmin viel vast te stellen of de betreffende verbindingen zijn afgetapt.

KPN wist wel vast te stellen dat het bij de betreffende verbindingen ging om internationaal telefoonverkeer. Eerder werd uitgegaan van dataverkeer.