Amerikaans hooggerechtshof houdt Obamacare in leven

Het Amerikaanse Supreme Court bevestigt dat de omstreden fiscale hulp in de gezondheidshervorming van president Barack Obama de grondwet niet schendt. De beslissing is een grote overwinning voor Obama. Aanhangers van de wet, de Affordable Care Act, hadden zich aan het gerechtshof verzameld.

De beslissing van zes rechters tegen drie betekent dat ongeveer 7 miljoen Amerikanen, die zich hebben aangemeld voor een ziekteverzekering, recht hebben op dezelfde overheidssteun.

De zaak draaide rond overheidsbijdragen voor consumenten om een ziekteverzekering te kopen en of miljoenen Amerikanen wettelijk recht hebben op die voordelen. Zou het hof geoordeeld hebben dat de bijdragen illegaal zijn, dan zou de verzekering onbetaalbaar worden en de leefbaarheid van het volledige ziekteverzekeringsprogramma ondermijnd worden. Of zoals de Amerikaanse nieuwszender CNBC het noemt: "Obamacare heeft net een mogelijk fatale hartaanval overleefd".

Een korte frase in de wet bepaalt dat de tegemoetkoming geldt voor zij die ziekteverzekering "ingevoerd door de staat" aanschaffen. Tegenstanders van de wet menen dat door die zinsnede, mensen die de verzekering via de federale weg kochten, geen recht hebben op de belastingbijdrage. Volgens de meerderheid van het hooggerechtshof is dat dus niet het geval.