België "marginaal" blootgesteld aan Griekse risico's

De problemen met Griekenland vormen voor België geen bijzonder risico. "Onze rechtstreekse blootstelling aan Griekenland is zeer beperkt, marginaal zelfs", zei de gouverneur van de Nationale Bank, Jan Smets, tijdens een persconferentie over de stabiliteit van de financiële sector in België.
Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank

Niet alleen is de blootstelling aan Griekenland erg klein, in onze buitenlandse handel vertegenwoordigt Griekenland ook amper 0,3 procent. Er zouden in bepaalde scenario's wel "tweederonde-effecten" kunnen optreden, die via besmettingseffecten over de financiële markten ook de werkomgeving van de Belgische banken en verzekeraars zou kunnen treffen.

Smets hoopt dat de onderhandelingen die Griekenland momenteel voert met zijn schuldeisers tot een "geloofwaardig akkoord" zullen leiden "zodat Griekenland bij ons kan blijven". Volgens de NBB-gouverneur "zal dat inspanningen vergen van de Griekse autoriteiten".