Bepaalt u in de toekomst mee de bestemming van uw belastinggeld?

Als het van de federale overheidsdienst Financiën afhangt, kunt u in de toekomst mee beslissen over de bestemming van uw belastinggeld. Dat heeft woordvoerder Francis Adyns gezegd in BEL10 op Radio 1. "Sowieso willen we de belastingen transparanter maken."
Tom Cornille

Op de voorlaatste dag van BEL10 staat geld centraal. En dan kan het thema belastingen niet ontbreken. Een eeuwig kritiekpunt in dat geval is de moeilijkheid van invullen en het gebrek aan transparantie. In beide gevallen werkt de federale overheidsdienst aan oplossingen, zei Adyns vanochtend.

"De moeilijkheid van de belastingbrief bestaat inderdaad", geeft hij toe. "Het is zoals ze in Nederland zeggen: we kunnen het niet leuker maken, maar wel gemakkelijker. Daar zijn we mee bezig. We proberen de burger zoveel mogelijk te helpen met het invullen van de belastingbrief."

Geen evidente lectuur

Maar zouden we met z'n allen niet wat liever belastingen betalen, als we ook beter wisten waar het geld naartoe gaat? "Het klinkt als een dooddoener, maar we zijn ermee bezig om de burger duidelijk te maken waar zijn of haar centen naartoe gaat." De overheidsdienst werkt daarvoor samen met Jan De Neve, professor aan de London School of Economics.

"Wat er gebeurt met het belastinggeld staat natuurlijk in de algemene begroting, maar dat is geen evidente lectuur voor de meesten", zegt de professor. "We moeten de burger duidelijker maken waarom hij belastingen betaalt. We merken uit een experiment dat informatie en transparantie rond overheidsuitgaven een positief effect kunnen hebben." Zo zouden velen hun belastingen beter en vooral eerlijker invullen en zou er minder fraude zijn. 

Participatie

En toch is dat nog niet genoeg, zo blijkt. "We moeten zeker ook de stap naar participatie maken. Burgers moeten hun voorkeuren kunnen uitspreken over het beleid en hun prioriteiten kunnen bekendmaken." Dat kan via een algemene opiniepeiling bij de belastingbetaler, waarvan de conclusies in een rapport te lezen zijn, maar ook via een systeem van aanvinken op de belastingbrief.

Of waarom niet via tax-on-web een taartdiagram tonen waarop te zien is naar waar de afgegeven centen gaan? "Dat is eigenlijk het plan", zegt Adyns. Meer nog, die taartdiagram moet volgens de overheidsdienst ook interactief zijn, zodat de burger duidelijk kan maken waar meer of minder geld naartoe zou moeten.

Wanneer dat alles er uiteindelijk zal komen, is nog niet duidelijk. Maar de bereidheid is groot, besluiten de twee.