Controleurs van de economische inspectie verdacht van afpersing

Twee controleurs van de economische inspectie worden verdacht van afpersing. De twee stelden bij een controle de uitbater van een Brusselse klerenwinkel voor om geen pv te maken over namaakkledij, in ruil voor 500 euro. De man belde de politie en die kon de controleurs op heterdaad betrappen. De FOD Economie heeft de verdachte controleurs intussen geschorst.

De controleurs van de FOD Economie gingen gisteren de kledingzaak in het centrum van Brussel binnen. Na een - zo gezegde - controle zeiden ze de uitbater dat ze verschillende overtredingen hadden vastgesteld in verband met namaakkledij. Daarop stelde een van de verdachte inspecteurs voor er geen zaak van te zullen maken als ze 500 euro cash zouden krijgen.

De winkeluitbater zei hen dat hij het geld niet bij zich had en vroeg de inspecteurs om later op de dag terug te komen. In de tussentijd kon de zaakvoerder de politie verwittigen. Toen de controleurs even later terugkwamen, aanvaardden ze de 500 euro. De politie kon hen bij het verlaten van de winkel inrekenen, met het geld op zak.

De twee malafide controleurs, een dertiger en een veertiger, werden opgepakt en onmiddellijk verhoord. Na het verhoor konden ze beschikken, maar het onderzoek wordt wel intensief verdergezet, laat het parket weten. De FOD economie is officieel door het parket in kennis gesteld.

De vaststellingen van de politie doet vermoeden dat de twee controleurs niet aan hun proefstuk toe zijn en dat er mogelijk nog handelaars het slachtoffer geweest zijn van hun praktijken. Wel zou het gaan om een geïsoleerd geval van afpersing bij de economische inspectie.

Inspecteurs op non-actief geplaatst

De controleurs werden meteen op non-actief geplaatst en hun toegang tot de computer geblokkeerd. Intussen zijn de twee ook geschorst in het belang van de dienst, laat de FOD Economie weten.

De FOD Economie neemt de situatie naar eigen zeggen heel ernstig. "Controleurs dienen een strikte deontologische code na te leven en worden pas op het terrein ingezet na een gedegen opleiding", klinkt het in een reactie.

Meest gelezen