Directeur, psychiater en 7 BBT'ers veroordeeld op proces-Jonathan Jacob

Op het proces over de dood van Jonathan Jacob zijn zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam veroordeeld, net als de directeur en de psychiater van het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout. Alle beklaagden zijn met verstek veroordeeld, wat betekent dat de veroordeelden een nieuw proces kunnen vragen.

De correctionele rechtbank van Antwerpen boog zich de afgelopen weken over de dood van Jonathan Jacob. De 26-jarige jongeman stierf vijf jaar geleden in een politiecel in Mortsel na de tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) -"de bottinekes"- van de lokale politie Antwerpen.

In totaal stonden elf personen terecht. Onder hen ook de directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen in Boechout. Het parket had op die bewuste dag, vijf jaar geleden, namelijk geoordeeld dat Jacob daar moest worden opgenomen. Het centrum weigerde hem echter tot tweemaal toe, omdat hij zich agressief opstelde. De psychiater en directeur zijn nu veroordeeld voor schuldig verzuim, omdat ze weigerden om Jacob op te nemen. Zij werden veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel.

BBT

Daarnaast stonden ook acht leden van het BBT en de politiecommissaris van de zone MINOS terecht. Jacob kwam na de weigering van het centrum namelijk terecht in een cel in het politiecommissariaat in Mortsel. Het BBT werd erbij gehaald om hem in bedwang te houden, zodat een arts hem een kalmerende injectie kon geven. Dat gebeurde echter niet zonder slag of stoot, want de jongeman stierf in de cel.

Zeven BBT-leden zijn nu veroordeeld voor onopzettelijke doding. Onopzettelijk, omdat de dood van Jacob het gevolg is van een geheel van handelingen. Het is moeilijk om één concrete oorzaak te vinden, oordeelt de rechter. Alleszins hebben de bewuste leden zich niet gedragen als normaal, klinkt het. Waarom ze kozen voor het verrassingseffect en geweld in plaats van eerst te communiceren, blijft ook een raadsel voor de rechter. De leden krijgen tot vier maanden cel met uitstel en 275 euro boete.

Het achtste BBT-lid was pas op het einde betrokken en gaat bijgevolg vrijuit. Ook de commissaris wordt vrijgesproken, omdat het volgens de rechter in de gegeven omstandigheden niet onredelijk was om het BBT-team erbij te roepen.

Nieuw proces?

De beklaagden waren niet aanwezig in de rechtszaal. Zij stapten namelijk bij de start van het proces, eind vorige maand, op omdat de rechtbank hen geen uitstel gaf. Ze vonden dat de zaak niet gepleit kon worden zolang er geen uitspraak was in de zaak van vader Jan Jacob die in juni valt. Vader Jacob moet dan voor de rechter verschijnen, omdat hij de beelden van zijn zoon in de cel aan de media heeft doorgespeeld.

Alle veroordelingen zijn dus bij verstek gebeurd, waardoor de beklaagden een volledig nieuw proces kunnen vragen.

Vader Jacob tevreden

Jan Jacob, de vader van Jonathan, is naar eigen zeggen tevreden met de uitspraak. "Ik kan mij volledig vinden in het vonnis van de rechtbank", zegt hij. "Ik hoop dan ook dat alle betrokken partijen hun straf aanvaarden en ons verder leed besparen in verdere procedures."