Donald Trump laat zijn duivels los op Univision

In de VS kondigt Donald Trump een miljoenenrechtszaak aan tegen Univision. De reden? Het Spaanstalige tv-netwerk weigert de verkiezing van Miss USA uit te zenden nadat de Republikeinse presidentskandidaat enkele omstreden uitspraken over Mexicanen heeft gedaan. Miss USA is grotendeels in handen van Trump.

Vorige week kondigde de Amerikaanse multimiljonair Donald Trump aan dat hij zich voor de Republikeinen in de race om het Witte Huis gooit. In de toespraak die hij toen gaf, nam hij geen blad voor de mond. Ook de Mexicaanse migranten in de VS moesten het ontgelden.

Trump noemde hen onder meer "verkrachters" en "criminelen". "Ze sturen mensen die veel problemen hebben en ze brengen die problemen mee", zei hij. "Ze brengen drugs mee evenals criminaliteit. Het zijn verkrachters. Ik veronderstel dat sommigen goeie mensen zijn, maar ik praat met grenswachters en zij vertellen ons wat op ons afkomt."

"Deze rechtszaak gaat over honderden miljoenen dollars"

Zijn uitspraken zijn alvast niet in goeie aarde gevallen bij Univision, een groot Spaanstalige tv-netwerk in de VS. Dat had een contract afgesloten met de organisatie van Miss USA om de schoonheidswedstrijd op 12 juli uit te zenden, maar daar ziet het nu vanaf. Miss USA is immers grotendeels in handen van Trump.

De advocaten van Trump laten weten dat ze een rechtszaak tegen Univision voorbereiden omdat het netwerk met de beslissing contractbreuk pleegt. "Deze rechtszaak gaat over honderden miljoenen dollars", zegt één van hen.

"Dit kunnen ze niet maken"

In een interview met Fox News reageert Trump furieus. "Natuurlijk heb ik een contract met Univision: vijf jaar. Ze moeten me bijna 15 miljoen dollar (13,4 miljoen euro) betalen. Dit kunnen ze niet maken." Volgens Trump heeft de Mexicaanse regering Univision onder druk gezet omdat hij in zijn toespraak verschillende problemen aan de zuidelijke grens van de VS heeft blootgelegd.

Univision lijkt niet onder de indruk en zegt dat het elke samenwerking met organisaties of ondernemingen met banden met Trump verbreekt. De lokale redacties van het netwerk zullen wel nieuws over àlle presidentskandidaten blijven brengen.