First Aid Kit: Hemelse klanken uit het hoge noorden

De Zweedse zusjes van First Aid Kit hebben een intiem en ingetogen folk- en countryconcert gespeeld in The Barn op Rock Werchter. Het folkduo heeft de hoge verwachtingen na hun succesvolle doortocht op Best Kept Secret meer dan ingelost. Vergeet de IKEA, het beste exportproduct uit Zweden is First Aid Kit.
(sfeerbeeld)

The Barn is dit jaar feeëriek verlicht met tribunes aan de zijkanten en afgewerkt met natuurhout: Een betere setting voor de Scandinavische zusjes van First Aid Kit was moeilijk denkbaar. Van het moment dat Klara en Johanna Söderberg op hun hakken en in stijlvol zwart het podium op komen, valt een soort gemoedelijke rust over de tent. Wat volgt is een intiem folk- en countryconcert waarbij alleen het - bij momenten uitbundige - applaus verraadt dat er nog duizenden andere festivalgangers in The Barn staan.

First Aid Kit steekt van wal met een sterke versie van hun hit "The lion's roar" gevolgd door "Stay gold". "Het is onze allereerste keer op dit festival. We zijn vereerd om hier tussen al die mooie namen op deze line-up te staan", klinkt het tussen twee nummers door. Vanaf het heerlijk poppy en dansbare "Master pretender" valt op hoe mooi de zusjes samen klinken en hoe goed ze op elkaar ingespeeld zijn. Zowel muzikaal als persoonlijk. Hier en daar in het publiek houdt ook iemand een Zweedse vlag op.

Met "Silver lining" volgt een nieuw hoogtepunt in het concert. Het publiek begint mee te zingen: "Won't take the easy road...". Onmiddellijk daarna volgt het opzwepende countrynummer "Heaven knows". The Barn lijkt even in een saloon te veranderen, maar dat kan ook aan de inrichting van de tent liggen. Het aanstekelijke lied is atypisch in een voor de rest rustige ingetogen set, maar valt perfect op zijn plaats. Tijdens "Wolf" halen Johanna en Klara voorwaar zelfs de tamboerijnen boven.

Vanaf de eerste noot van het laatste nummer "Emmylou" hangt het publiek aan de lippen van de Zweedse zusjes. Het is muisstil in The Barn tijdens het wondermooie lied. Zelfs nadat Klara vraagt om mee te zingen, blijft de sfeer erg intiem. Het lijkt alsof de zusjes enkel voor mij spelen. Die illusie wordt pas doorprikt bij het oorverdovende applaus en zelfs massaal geklop op de vloer en de houten tribunes. First Aid Kit heeft de hoge verwachtingen meer dan ingelost.