Francken neemt eerste Syriëstrijders verblijfsvergunning af

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft de verblijfsvergunning van zeven Syriëstrijders ingetrokken. Hierdoor kunnen zij de komende tien jaar België niet meer in, en ook voor de Schengenzone wordt het lastig. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen, en werd bevestigd door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “Het gaat over niet-Belgen”, verduidelijkte Francken in “Bel 10” op Radio 1.

Francken had bij zijn aantreden in oktober al aangekondigd dat hij de verblijfsvergunning van Syriëstrijders zou intrekken en voegde eergisteren voor het eerst de daad bij het woord.

“Ik vind dat we hier een goede zaak mee doen”, zei de staatssecretaris op de radio. “Mensen die het echt nodig vinden om te gaan vechten voor de sharia, om homo’s van gebouwen te werpen, mensen te onthoofden, vrouwen ongelooflijk te onderdrukken… Laat ze dat maar doen, maar dat ze dan maar ginder blijven, want Europa komen ze niet meer binnen”, zei de minister ferm op de radio. Na de radio-uitzending liet Francken weten dat dit ongelukkig geformuleerd was en dat hij het IS-geweld in Syrië sterk afkeurt.

"Zware profielen"

Het gaat volgens de staatssecretaris om “zware profielen” die in Syrië zijn om met Islamitische Staat te strijden. Volgens de kranten van De Persgroep gaat het om zes mannen en een vrouw: twee Algerijnen, drie Fransen, een Rus en een Nederlander. Op basis van inlichtingenverslagen van veiligheidsdiensten heeft Francken beslist om hun Belgische verblijfsvergunning in te trekken. Daardoor kunnen ze de komende tien jaar het land niet meer in en bij uitbreiding ook de hele Schengenzone.

Alleen de Nederlander kan nog terugkeren naar de Schengenzone, omdat die zijn thuisland nog in mag. Omdat er geen grenscontroles meer zijn, zou die daarna eventueel nog in België kunnen komen. Maar hij zou zou hier dan wel kunnen worden opgepakt. Net als de anderen kan hij dan tot een jaar celstraf krijgen en tot 1.000 euro boete.

Nog maar een begin

Francken kondigde vanochtend aan dat het niet bij deze zeven zal blijven: “Er komen er nog heel wat aan.” Hoeveel precies kon de N-VA’er nog niet zeggen, “maar als je weet dat 10 procent van de Syriëstrijders niet-Belg zijn met een permanent verblijfsrecht in België én er nog een aantal Syriëstrijders in België woonden”, kunnen er mogelijk nog velen volgen.