Hoe oprecht is vrouw met haar "homoachtige tuin"?

Een biseksuele moeder uit Baltimore, VS, die door haar tuin kleurrijk te versieren een haatbrief kreeg van een van haar buren, met de mededeling dat haar tuin er almaar meer "homoachtig" uitzag, met een reactie van diezelfde moeder dat ze zich niet zomaar zou laten doen. Het internet smult sinds eind vorige week van dit moedige verhaal van Julie Baker en toonde ook financieel zijn goed hart door geld te doneren om de tuin nog "homoachtiger" te maken. Maar intussen vragen steeds meer nieuwsmedia zich af of het verhaal wel zo oprecht is.

Zo bleek de brief toevallige hoofdletters te bevatten, een typ-techniek die Baker zelf bleek te hanteren op haar eigen Facebookpagina en op de Go Fund Me-pagina. Voor het benadrukken van "God" werden in de anonieme brief hoofdletters gebruikt, iets wat Baker ook op haar Facebookpagina bleek te doen. Toen een aantal media daarover bericht hadden, bleek Baker op diezelfde Go Fund Me-pagina in haar updates plots veel meer aandacht te besteden aan de manier waarop ze schreef.

Bovendien bleek uit nazicht van haar Facebookpagina dat ze niet erg hoog opliep met haar "in God gelovende omgeving" en kon deze actie ook als een haatactie jegens haar buren geïnterpreteerd worden.

In een interview verwees Baker naar een plaatselijke Presbyteriaanse kerk, waarvan de leden zich negatief over haar hadden uitgelaten. Toch blijkt deze kerkgemeenschap het homohuwelijk juist te erkennen en heten de leden iedereen welkom, "ongeacht zijn of haar geaardheid".

De fondsenwerving liep intussen als een trein en overschreed snel de gewenste 5.000 dollar. Gisteren werd de pagina van Baker zonder verdere uitleg plots offline gehaald. Maar daarna werd ze terug openbaar gemaakt, wellicht na de steeds ruimer wordende berichtgeving over fraude. Ook al stond Baker eind vorige week de media maar al te graag te woord, nu blijkt ze vooral "onbereikbaar". Tegenover de politie zou Baker intussen bevestigd hebben dat ze de anonieme brief niet langer in haar bezit zou hebben.

De Facebookpagina die in navolging van het incident geïnstalleerd werd, wist het ook niet meer zo goed en publiceerde dan maar deze mededeling:

Nieuwswebsite Daily Caller besloot alvast: "Mocht het hier effectief om een hoax gaan, dan is dit zeker geen nieuw fenomeen."

lees ook