IS opent de tegenaanval op Kobane

In Syrië ziet het er naar uit dat terreurgroep IS een nieuw offensief is gestart. In het noorden hebben strijders de aanval geopend op Kobane en in het noordoosten wordt strijd geleverd om Hasaka.

Het tegenoffensief van IS zou afgelopen nacht begonnen zijn met de explosie van een bomauto in het noorden, aan de grens met Turkije. Daarbij zouden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten tientallen slachtoffers zijn gevallen. Vervolgens zouden IS-strijders de aanval hebben op Kobane hebben ingezet.

Na zware tegenslagen kiest IS kennelijk voor de tegenaanval op de symbolisch belangrijke stad. Na een maandenlange strijd hadden Koerdische strijders begin dit jaar de stad heroverd op IS. Bij de nieuwe gevechten van de afgelopen uren zijn al verschillende slachtoffers gevallen. Het lokale ziekenhuispersoneel telde al 15 doden en 70 gewonden.

Hasaka bestormd

Ook Hasaka, in het noordoosten van Syrië, wordt op dit moment gevochten. Bij de bestorming van buurten die in handen waren van het regeringsleger, zouden er tientallen slachtoffers zijn gevallen. Er zouden minstens 20 doden zijn gevallen aan de zijde van IS en 30 aan de zijde van het regeringsleger. Hasaka wordt deels controleerd door het leger van president Assad en deels door Koerdische strijders.

Recent leek IS wat terrein prijs te geven aan de Koerden die gesteund worden door luchtaanvallen van de buitenlandse alliantie. 

Opnieuw video met onthoofdingen door IS

Vandaag is ook een video gepubliceerd waarop de onthoofding van twaalf mannen door de terreurgroep IS te zien is. De slachtoffers worden voorgesteld als leden van rivaliserende rebellengroepen in de regio van Damascus in Syrië. IS gebruikt dergelijke video's als propaganda- en rekruteringsinstrument, maar ook om de bevolkingen te terroriseren in de gebieden die het in Syrië en Irak controleert.