IS verkoopt opnieuw jezidi-slavinnen

In Syrië heeft de terreurgroep IS opnieuw gevangen genomen vrouwen van de jezidi-minderheid verkocht aan zijn strijders. De Verenigde Naties hebben die praktijken eerder al bestempeld als misdaden tegen de mensheid.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vond de "verkoop" plaats in de stad Mayadin in het oosten van Syrië. De organisatie beroept zich op lokale getuigen.

IS zou daar 42 vrouwen "verkocht" hebben aan jihadisten voor prijzen tussen de 500 en 2.000 dollar. Een aantal van hen hadden kleine kinderen bij zich, maar het is niet duidelijk wat er met die kinderen  gebeurd is.

De vrouwen behoren tot de religieuze minderheid van de jezidi's en werden vorig jaar gevangen genomen tijdens het offensief van IS in het Sinjar-gebergte in het noorden van Irak.

Volgens Amnesty International en de Verenigde Naties gaat het om misdaden tegen de mensheid en seksuele slavernij. IS heeft in het verleden de slavernij van jezidi-vrouwen overigens toegegeven en zegt het past in een strategie om die tot bekering tot de islam te dwingen.

Mandel Ngan

Aanbidders van de "Pauwenengel"

De jezidi's zijn vooral Koerden in het noorden van Irak, Syrië, Turkije en Iran, maar er wonen er ook in Armenië, Georgië en Rusland. Ze zouden ongeveer met 700.000, waarvan er 500.000 wonen in Irak.

De godsdienst van de jezidi's omvat elementen uit het christendom, de islam, het jodendom en de Oud-Iraanse leer van Zoroaster. Ze geloven in een god die alles geschapen heeft, maar die de schepping heeft overgedragen aan zeven engelen of heilige wezen. De belangrijkste daarvan is Melek Taus, de "Pauwenengel". 

De jezidi's geloven dat zowel goed als kwaad in de geest van de mens zit en dat die zelf de vrijheid van keuze heeft tussen beiden. Ze beschouwen zichzelf als afstammelingen van de Bijbelse Adam, maar niet via zijn vrouw Eva. Alle andere mensen zouden dan wel afstammen van Eva.