Minder vacatures voor technisch personeel in Antwerpen

Voor het eerst in tien jaar heeft de industrie in en rond Antwerpen de volgende jaren minder openstaande vacatures voor technisch geschoolden. De bedrijven werken alsmaar vaker met tijdelijke contracten en halen daarvoor goedgeschoolde buitenlandse technici binnen. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse bevraging bij een vijftigtal (belangrijke) industriële bedrijven in de regio door ondernemersorganisatie VOKA.

Twee jaar geleden zochten de industriële bedrijven in de Antwerpse haven nog een recordaantal arbeidskrachten, vooral technici. Meer dan 2.500 hebben we er nodig, klonk het toen. Maar nu is het aantal vacatures voor de volgende jaren flink verminderd: er zijn er nog ruim 1.900. Vooral bij de lassers, die hier erg moeilijk te vinden zijn, is er een scherpe daling: van meer dan 400 vacatures twee jaar geleden naar zo'n 100 nu.

Bedrijven hebben goed geschoolde lassers uit Portugal, Polen en Roemenië naar Antwerpen gehaald, zegt Luc Luwel van VOKA. "Dit zijn werkplaatsen die vandaag niet meer door Antwerpenaren worden ingenomen maar door Europeanen. Als je niet alert genoeg reageert, dan krijg je dit soort van voorvallen."

Erg jammer als je kijkt naar de torenhoge jeugdwerkloosheid in Antwerpen, vindt Luwel, die voor een oplossing de hand uitsteekt naar onderwijs en VDAB: "door opleidingen, door werkplekleren, door een aantal formules te gaan uitwerken."

Voor de lassers is het misschien dan al te laat, voor de andere technische jobs moeten we vermijden dat die ook worden uitbesteed aan buitenlandse uitzendkantoren, luidt het nog.