Myanmarees parlement stemt tegen verandering grondwet

In Myanmar heeft het parlement de voorstellen tot verandering van de grondwet weggestemd. De voorstellen omhelsden onder meer het afschaffen van het vetorecht van de militairen en de mogelijkheid voor oppositieleidster Aung San Suu Kyi om zich kandidaat te stellen bij de komende presidentsverkiezingen. Aan de stemming gingen drie dagen van debat vooraf.

Dat het voorstel tot grondwetswijziging niet aan de vereiste 75 procent van de stemmen geraakte, is overigens geen verrassing. Een kwart van de zetels in het parlement is voorbehouden voor de militairen, dat is bij wet vastgelegd. Behalve de militaire partij stemde ook de heersende USDP, wiens leden -voormalige legerofficieren en zakenlui- banden hebben met het leger, tegen.

De huidige grondwet dateert uit 2008 en verbiedt de Nobelprijswinnares om een gooi te doen naar het presidentschap. Niet dat dit veel zou uitmaken. Omdat haar beide kinderen, net als haar overleden man, de Britse nationaliteit hebben, is de 70-jarige politica volgens de wet sowieso uitgesloten van het ambt.

Het voorstel tot grondwetswijziging bevatte overigens ook een clausule om de grens voor een wetswijziging tot 70 procent van de stemmen te verlagen.

"Geen verrassing"

De partij van Aung San, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), stelde in een reactie dat het afschieten van de grondwetswijziging door de militairen een rem zet op de democratische hervormingen in het land.

Aung San Suu Kyi (foto) zei dat de uitkomst van de stemming haar niet verbaasde, en dat het "duidelijk" was dat de militairen geen veranderingen toestaan. "Maar ze tonen het kiespubliek wel welke politieke partijen voor en welke tegen vooruitgang zijn. Het is niet omdat er mensen zijn die de wensen van het volk negeren dat wij zullen ophouden te proberen. De mensen weten nu voor wie ze moeten stemmen in de verkiezingen."

Tegenstanders verwijten de militairen dat ze nee stemden om hun eigen aanzienlijke economische en politieke belangen te beschermen. De verkiezingen in Myanmar vinden naar verwachting in november plaats. Bij de laatste vrije verkiezingen, in 1990, haalde de NLD een klinkende overwinning.