NAVO versterkt militaire hulp aan Oekraïne en bevestigt politieke steun

De NAVO gaat de hulp aan Oekraïne opschroeven en zal een zesde speciaal fonds (trust fund) oprichten. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd. Stoltenberg vernieuwde ook de politieke steun aan Kiev. Oekraïne is ten prooi gevallen aan een rebellie in het oosten van het land.

Het nieuwe fonds moet de ontmijning van en de strijd tegen geïmproviseerde springtuigen financieren, aldus Stoltenberg na een vergadering in Brussel van de ministers van Defensie uit de 28 NAVO-lidstaten met hun Oekraïense ambtgenoot, Stepan Poltorak. "Dat is vitaal om levens te reden", zei Stoltenberg, met een verwijzing naar het conflict dat al meer dan 6.400 mensenlevens heeft geëist.

De NAVO zal ook projecten financieren om de militaire communicatie in het land beter te beschermen. Daarnaast zal de alliantie helpen met het beheer van het luchtverkeer.

De NAVO had al vijf dergelijke fondsen opgericht, voor de modernisering van de Oekraïense troepenmacht. Het leger moet vaak terrein prijsgeven aan de separatisten in het gebied Donbass (het Donetskbekken).

Ondanks een wapenstilstand die op 15 februari inging, na de vredesakkoorden van Minsk 2, is het geweld in Oost-Oekraïne begin juni opnieuw opgelaaid. De separatisten startten een offensief op Mariinka, een plaats die onder controle is gebleven van de regeringstroepen op een twintigtal kilometer van Donetsk. De intensiteit van het geweld is sindsdien wat afgenomen, maar regelmatig vinden dodelijke confrontaties plaats.