Nederland biedt excuses aan voor dood drie moslimmannen Srebrenica

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 de basis van Dutchbat bij de Bosnische plaats Srebrenica hebben moeten verlaten. De drie moesten het met de dood bekopen. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Defensie.

Het gaat om de elektricien van Dutchbat, Rizo Mustafic en de vader en broer van de tolk van Dutchbat.

De Nederlandse overheid heeft inmiddels overeenstemming bereikt met de nabestaanden van de drie, die in 1995 zijn vermoord. Ze krijgen hun schadevergoeding, omdat de moslimmannen door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun basis in Srebrenica. Hoe hoog de schadevergoeding is, willen de nabestaanden niet kwijt. Nederland verloor de rechtszaak over aansprakelijkheid.

De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat, Hasan Nuhanovic, en drie nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer. Dutchbat was in de moslimenclave om de veiligheid te garanderen. Nadat Srebrenica was veroverd door de Bosnische Serviërs, werden circa 7000 moslimmannen vermoord.

De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, oordeelde in 2013 dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor het drama. Aanvankelijk was de nabestaanden hierop 20.000 euro toegewezen, zonder overleg. Daarover waren ze en hun advocaat Liesbeth Zegveld zeer ontstemd. Hierna zijn de nabestaanden en de overheid om tafel gegaan en is er nu alsnog een overeenkomst gekomen en getekend.