Nieuwe gehoortest voor scholieren op komst

Vlaamse kinderen van tien en elf jaar zullen volgend schooljaar voor het eerst een nieuwe gehoortest ondergaan. De nieuwe test kan beter dan de huidige vroegtijdige gehoorschade door lawaai mee opsporen. Dat meldt Het Nieuwsblad.
De huidige audiometrietest gebeurt via piepsignalen.

De nieuwe SPIN-test (spraak-in-ruis) vervangt de huidige audiometrietest op basis van pieptonen. Bij de SPIN-test krijgen de  leerlingen cijferreeksen te horen tegen een achtergrond van ruis. Het grote voordeel van de test is dat ze gehoorschade kan meten, ook wanneer die nog minimaal is.

De test zal voor het eerst worden afgenomen bij kinderen in het vijfde leerjaar, een tweede testmoment volgt in het derde middelbaar. En hoewel lagereschoolkinderen nog niet naar concerten gaan, maar hebben ze wel vaak oortjes in. Een reden te meer, stellen experts om de test al op die leeftijd te houden. Bovendien kan door het geven van adviezen, latere gehoorschade worden vermeden.

Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open VLD) pleitte er gisteren voor om de test ook in het zesde middelbaar te houden. Op die leeftijd gaan jongeren immers al veel vaker naar concerten of festivals waar ze gehoorschade riskeren.