Onvrede over besparingen bij begeleidingscentra zedendelinquenten

Bij de centra die verkrachters en pedofielen na hun vrijlating begeleiden, heerst onvrede over de besparingen. De subsidies zouden met 20 procent verminderen. In Brussel zou het centrum zelfs moeten sluiten. De besparingen gaan een averechts effect hebben, luidt het.

Pedofielen en verkrachters die onder voorwaarden vrijkomen, moeten vaak een behandeling volgen om herval te voorkomen. Drie gewestelijke steuncentra in ons land helpen hen daarbij, maar dat staat nu op de helling. De subsidies voor die centra verminderen met 20 procent. In Brussel dreigt het centrum zelfs zijn deuren te moeten sluiten eind deze maand.

"Als we het budget niet krijgen waarop we voor dit jaar hebben gerekend, zo'n 180.000 euro, moeten we onze 4 werknemers ontslaan. Voor zedendelinquenten betekent het dat diegenen die onder voorwaarden zouden kunnen vrijkomen, in de gevangenis zullen blijven. Het gekke is dat dit de overheid meer zal kosten", waarschuwt Francis Martens, vicevoorzitter van het Brusselse CAB (Centre d'Appui Bruxellois) in De Standaard.

Ook bij het Universitair Forensisch Centrum (UFC) in Antwerpen heerst bezorgdheid. "We hebben nu al een wachtlijst die ettelijke maanden lang is vooraleer we iemand een eerste gesprek kunnen aanbieden", zegt zorgcoördinator van het UFC Wim Huys aan VRT Nieuws. "Een vermindering van de subsidies zou betekenen dat we minder mensen kunnen begeleiden enerzijds, maar anderzijds ook dat de mensen langer in de gevangenis zouden moeten blijven omdat ze niet aan de specifieke voorwaarde van gespecialiseerde behandeling kunnen voldoen. Het staat in contrast met wat de minister van Justitie beoogt, namelijk de overbevolking in de gevangenissen tegengaan."

De woordvoerster van Justitieminister Koen Geens (CD&V) zegt in de krant dat het werk van de steuncentra erg wordt gewaardeerd. "Daarom zoeken we bijkomende middelen. We overleggen daar ook over met de gemeenschappen."