Paus aanvaardt ontslag Mexicaanse bisschop na pedofiliebeschuldigingen

Paus Franciscus heeft het ontslag van de Mexicaanse bisschop Gonzalo Galván Castillo aanvaard. De lokale pers beschuldigde hem ervan een pedofiele priester in bescherming te hebben genomen.

Een kort persbericht van het Vaticaan kondigde het ontslag van de bisschop aan, op basis van een artikel in het canoniek recht over ongewone situaties (ernstige fouten, ziekte...) zonder een verklaring te geven. De bisschop, 64 jaar oud, was nog ver van de pensioenleeftijd (75 jaar).

Volgens de Mexicaanse pers beschuldigden gelovigen hem ervan een priester van zijn bisdom in functie te laten, hoewel hij werd beschuldigd van pedofiele daden met een jongen die 11 jaar was op het ogenblik van de feiten. De priester werd gewoon verplaatst van bisdom.