Peking: een blik vanuit de coulissen

Het Belgische koningspaar is op staatsbezoek in China. Het is het eerste staatsbezoek van Filip en Mathilde buiten Europa. Heel de week houden verslaggevers Veerle de Vos en Pascale Mertens een dagboek voor u bij. Tweede halte: Peking.

Het hoogtepunt van elk staatsbezoek aan China is de ontvangst van het koningspaar op de trappen van de Grote Hal van het Volk met zicht op het Tiananmenplein. Het begint met de pers die wordt binnengelaten via de achterdeur. Achterdeur is een understatement in een gebouw met een oppervlakte van 172.000 vierkante meter, gebouwd in 1959, tien jaar nadat Mao aan de macht kwam.

Binnenin een opeenvolging van eindeloze hallen met marmeren vloeren, trappen met rode lopers, en grote luchters. In een van de hallen zit een volledig orkest klaar op stoeltjes, hun instrumenten en witte petten liggen in het midden van de vloer al klaar. De rode loper waarover straks koning en president zullen lopen, wordt nog snel gestofzuigd.

De ceremonie zelf is als een goed ingeoefend theaterstuk waar iedereen zijn rol uit het hoofd kent. Soldaten van de land-, lucht- en zeemacht -niet geselecteerd op hun militaire capaciteiten maar wel op hun ‘looks’ en uitzonderlijke lengte- stellen zich met akelige precisie op een rij. Een klasje schoolkinderen –ook geselecteerd op looks en lengte, zo lijkt het wel- oefent op commando nog even hoe ze enthousiast de koning zullen verwelkomen. Het Tiananmenplein is voor de gelegenheid helemaal leeggemaakt.

Als iedereen en alles helemaal klaar staat, komen president Xi Jinping en zijn vrouw naar buiten om hun hoge gasten op ‘het bordes’ op te wachten. Die worden met de auto –die om de hoek gewoon stond te wachten- voorgereden. Op de eerste rij de drie minister-presidenten Magnette, Vervoort en Bourgeois in een verder volledig Belgisch-Chinees decor. Terwijl de eerste noten van de Brabançonne weerklinken, worden kanonschoten afgevuurd. Overal rond het Tiananmenplein wappert de Belgische driekleur vrolijk naast de Chinese vlag.

Een dag later is het tijd voor de officiële Belgische receptie, nog zo’n vast ritueel. Die vindt plaats in het State Guest House van Peking. Dat is een ommuurd domein, tussen vijvers en Chinese paviljoentjes waar het koningspaar en hun medewerkers verblijven, ver van het stadsgewoel. Ook de VVIP’s (de very very important people) hebben het voorrecht om hier te logeren. VVIP of niet, de smog moeten ze er helaas bijnemen. Tijdens ons hele verblijf hangt die als een dik deken over Peking. Voor de receptie hebben koning Filip en koningin Mathilde een privé-diner met president Xi en zijn vrouw. Een date waar veel stervelingen een arm of een been voor zouden over hebben.

De volgende dag om 6 .30uur is het alweer verzamelen geblazen voor het volgende deel van de trip. Na de ‘pump en circomstance’ van Peking is het tijd voor het bruisende Shanghai. Ook hier volgen recepties, ontmoetingen met functionarissen en bedrijfsbezoeken mekaar in een moordend tempo op. "Thursday, this must be Shanghai".