St Paul and the Broken Bones trapt Werchter ijzersterk op gang

Het zevenkoppige soulcollectief St Paul and the Broken Bones heeft als opener van Klub C op de eerste dag van Rock Werchter de lat meteen erg hoog gelegd. De charismatische zanger Paul Janeway zette een indrukwekkende zangprestatie neer.
Sfeerbeeld.

Ondanks het vroege uur is Klub C aardig volgelopen voor St Paul and the Broken Bones. Al vanaf de eerste noot wordt het broeierig heet in de tent, het nieuwe ventilatiesysteem ten spijt. De zevenkoppige soulband uit de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama bouwt vlotjes een soulfeestje. Zanger Paul Janeway (de saint uit de bandnaam) staat als een prediker in een afro-Amerikaanse kerk vooraan te schreeuwen. En de gelovigen staan al snel mee te shaken.

Onmiddellijk valt het indrukwekkende stembereik van Janeway op. Al is het verschil tussen zingen en roepen niet altijd even duidelijk, het is steeds glashelder en de geest van Otis Redding is nooit ver weg. Bij iedere erg hoge noot, gaan de handjes op elkaar. "Het is misschien de eerste dag, maar dat is geen excuus om niet met je ass te shaken", zegt de charismatische St Paul. "Are you having a good time", vraagt hij regelmatig met zijn heerlijk zuiders accent. Best wel, Paul. Best wel.

St Paul and the Broken Bones doen ietwat aan Alabama Shakes denken en dat verwondert ook niet. Ben Tanner van die band zat immers achter de knoppen voor hun debuutalbum "Half the city". Alabama - de staat dan - is nooit afwezig in de set. Janeway laat meermaals vallen dat ze all the way uit Birmingham Alabama komen en heeft op zijn dasloos pak - waaronder hij glitterschoenen draagt trouwens - een kanjer van een button met daarop de naam van zijn thuisstaat.

Saint Paul en zijn 6 muzikanten beheersen de southern soul tot in de puntjes. Tegen het voorlaatste nummer "Grass is greener" is de tent nauwelijks nog te houden, maar ook Janeway gooit zich volledig. Voor afsluiter "Call me" neemt de bloedrode zanger zelfs zijn bril af. Na amper een halfuurtje zit het soulfeestje er al op en dat is meteen ook het grootste nadeel, want deze set had gerust langer mogen duren. Desondanks een meer dan geslaagde opener voor Klub C, die de lat meteen torenhoog legt voor de volgende band.