Tienermeisjes die in cel moesten slapen, krijgen plaats in instelling

De twee meisjes die twee nachten hebben doorgebracht in een Antwerpse politiecel, kunnen terecht in de gesloten instelling van Beernem in West-Vlaanderen. De voorbije dagen was er daar geen enkel bed vrij waardoor de meisjes noodgedwongen in een cel werden ondergebracht. Deze morgen werden ze al overgebracht naar Beernem.
(Archieffoto)

Het gaat om een meisje van 13 en een meisje van 14 jaar. Het ene zit met een drugsprobleem, bij het andere is er sprake dat ze in de prostitutie zou zijn beland. De twee werden afgelopen dinsdag dan ook door een jeugdrechter naar de gesloten instelling van Beernem doorverwezen. Omdat er daar geen plaats was, kwamen ze terecht in een Antwerpse politiecel, waar ze ook de nacht doorbrachten. Het parket wou de twee zo tegen zichzelf beschermen.

De meisjes werden dus van hun vrijheid beroofd en dat kan maar voor 24 uur. Gisteren werd die termijn echter met 24 uur verlengd, omdat er "nieuwe elementen" aan het licht kwamen. Om welke elementen het gaat, wil het parket niet zeggen. Het gevolg was alleszins een nieuwe nacht in een politiecel.

In de loop van de namiddag zou een tweede termijn aflopen en de kans dat de jeugdrechter die nog eens zou verlengen, was zo goed als onbestaande. Even werd dan ook gevreesd dat de meisjes opnieuw vrij zouden komen zonder oplossing en zo opnieuw in het drugs- of prostitutiemilieu zouden belanden.

Nu is er toch een oplossing gevonden. Het parket meldt dat de twee meisjes geplaatst worden in de instelling in Beernem. Vanmorgen werden ze al overgebracht naar de instelling zonder dat het toen al honderd procent zeker was dat er bedden vrij zouden zijn, maar dat blijkt nu wel degelijk het geval te zijn.

Parket: "Bang afwachten op volgende escalatie"

"We zijn opgelucht dat capaciteit werd gecreëerd voor beide meisjes, maar het acute en structurele plaatstekort voor tienermeisjes in gemeenschapsinstellingen is hiermee niet opgelost", zegt Stéphanie Chomé, woordvoerster van de Antwerpse afdeling van het parket.

"Deze crisis is nu afgewend, maar de verschillende actoren binnen het werkveld wachten met een bang hart de volgende escalatie af. Dat is de trieste realiteit waarmee we dagelijks op het terrein geconfronteerd worden. Het parket van Antwerpen is dan ook van mening dat er dringend werk moet gemaakt worden van een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding binnen de gemeenschapsinstellingen voor tienermeisjes, liever gisteren dan vandaag".