25 doden bij aanslag tegen een moskee in Koeweit

In de Arabische Golfstaat Koeweit zijn zeker 25 doden gevallen bij een bomaanslag tegen een moskee. De aanslag is intussen opgeëist door de moslimterreurgroep IS. Het is niet duidelijk of die aanslag te maken heeft met andere moordpartijen vandaag in Frankrijk en in Tunesië.

De aanslag in Koeweit was gericht tegen een moskee van de sjiitische minderheid in het land. Een zelfmoordterrorist zou zichzelf hebben opgeblazen op een ogenblik dat er veel gelovigen bijeen waren in de moskee voor het vrijdaggebed. Er zijn zeker 25 doden gevallen en er is sprake van 202 gewonden.

De aanslag in Koeweit is intussen opgeëist door IS, de terreurgroep die grote delen van Syrië en Irak bezet houdt. IS is een extremistische soennitische groep die een haatcampagne voert tegen sjiieten, die het als "afvalligen van de islam" beschouwt.

IS voert overigens zowel in Syrië als in Irak oorlog tegen sjiitische groepen, die daar de regeringen controleren en heeft eerder ook aanslagen uitgevoerd tegen sjiitische minderheden in Jemen en in Saudi-Arabië. Het is duidelijk de bedoeling van IS om de spanningen tussen soennieten en sjiieten in de regio aan te wakkeren.

Wel is het nog niet duidelijk of de aanslag in Koeweit in verband kan worden gebracht met die nabij de Zuid-Franse Lyon en een toeristisch oord in Sousse in Tunesië. Die aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar passen wel in de antiwesterse strategie van IS. Het zou overigens wel toevallig zijn dat die drie aanslagen op dezelfde dag plaatsvinden zonder dat er overleg tussen de daders zou zijn.