"609 mensen worden bedrogen op Facebook"

VRT-weerman Frank Deboosere is op zijn zachtst uitgedrukt boos. Op zijn website en Twitterprofiel laat hij weten niet opgezet te zijn met valse profielen onder zijn naam op Facebook. "Op dit moment is er een nieuwe bedrieger actief op Facebook. Hoe is dat toch mogelijk. Doe me een plezier en ontmasker die rotzak", klinkt het.
© VRT BMUSS

Deboosere kampte in verleden al met verschillende mensen die zich als de weerman voordeden. "Dit is diefstal van mijn digitale identiteit. Mijn naam wordt misbruikt", stelt hij. "Dankzij de hulp van Eva Daeleman en Elke Plancke zijn enkele valse profielen al verwijderd."

Maar er is opnieuw een vals profiel opgedoken en dat zint de echte Deboosere niet. "Op dit moment telt die pagina 609 vrienden. 609 mensen die bedrogen worden."

Voor alle duidelijkheid: de echte Deboosere zit niet op Facebook, wel op Twitter. In 2012 gaf een twitteraar zich trouwens ook uit voor Frank Deboosere. Dat profiel kon verwijderd worden nadat de nodige bewijzen geleverd werden.

Hoe valse profielen laten verwijderen?

Wie zijn naam misbruikt ziet bij Facebook, kan dat nepaccount melden bij de socialenetwerksite zelf. Hoe pakt u dit aan?
1. Ga naar het nepaccount.
2. Klik bij de omslagfoto op het icoon "..." en selecteer rapporteren.
3. Volg de instructies om het rapport in te dienen.
Wie zelf geen profiel heeft, kan misbruik toch melden via het helpcentrum.

Welke profielen zijn eigenlijk bij Facebook niet toegestaan?
. Als er foto's van iemand anders worden gebruikt
. Als de accounthouder zich voordoet als iemand anders.
. Als er een valse naam wordt gebruikt.
. Als een profiel geen echte persoon vertegenwoordigt.