"Daders "fusilleerden" de eerste rijen zonnekloppers"

In het geviseerde hotel in de Tunesische badplaats Sousse, waar bij een aanslag zeker 27 doden vielen, verblijven ook 51 Belgen. "Iemand is blijkbaar op het strand beginnen te schieten en heeft de eerste paar rijen zonnekloppers "gefusilleerd"", doet een van hen zijn verhaal tegenover VRT Nieuws. Of er Belgische slachtoffers zijn, is voorlopig nog niet duidelijk.

Het is een aangeslagen Stefaan Wittouck die zijn verhaal doet. "Ikzelf was gelukkig niet op het strand, maar aan het zwembad", vertelt hij. "Maar rond 12 uur moet iemand op het strand zijn beginnen te schieten en die zou de eerste of de eerste twee rijen zonnekloppers gewoon hebben "gefusilleerd"."

Daarop ontstond paniek, en vluchtte iedereen naar het hotel. "Maar mensen vielen daarbij over elkaar, en er waren mensen die uitgleden. Wij zijn via de trap veilig op onze kamer geraakt, maar in de hal van het hotel hebben we daarna nog enkele schoten gehoord."

Stefaan Wittouck is na een halfuur zijn spullen aan het zwembad gaan ophalen, en zag toen drie lichamen liggen. Wat er op het strand gebeurde, hoorde hij van enkele andere Belgen, met wie hij intussen contact had.

Hoe de aanvallers op het strand konden komen, is vooralsnog onduidelijk, aangezien het om een bewaakt strand gaat. "Maar er gaan geruchten dat de daders politie-uniformen zouden hebben gedragen", zegt Wittouck. Op Twitter circuleert ook het verhaal dat de schutters in een bootje langs de zee het strand bereikt zouden hebben. 

"Onze valies is gepakt, we willen graag weg"

Hoe het nu verder moet, is voor Stefaan Wittouck nog niet duidelijk. "We hebben telefoon gekregen van het reisbureau dat het luchtruim in Tunesië dicht is. Men raadt ons aan om op onze kamer te blijven en niet te vertrekken, maar we hebben de touroperator wel duidelijk gemaakt dat we graag naar huis willen. Onze valies is intussen gepakt, maar het blijft wachten op nieuws."

"Iedereen naar binnen!"

Nick Appelmans zat in de buurt van het zwembad toen hij plots lawaai hoorde. "Ik dacht eerst dat het om een kapotte grasmaaier ging. Maar plots stormde een ganse horde mensen van op het strand langs mij. Ze riepen allemaal in volle paniek: "Everybody inside (iedereen naar binnen)."

Daarop sprongen ook Nick en zijn vriendin recht uit hun stoel en ontvluchtten met de rest van de mensen het strand. "Iedereen moest naar binnen. En dan hoorden wij twee ontploffingen, dat bleken granaten te zijn."

Een Ierse vrouw was op het strand en haar kinderen in zee toen de aanval begon. "Ik zag mensen naar me toe rennen. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar toen dacht ik: "Oh god, het zijn geweerschoten". Ik rende meteen naar mijn kinderen toe en pakte onze spullen. Terwijl ik richting het hotel holde, riep iedereen: "ren, ren, ren!""

De vrouw sloot zich daarna op in haar kamer. "Ik wist lang niet wat er precies gebeurd was. Later vertelde de consul me dat het om een aanslag ging."

Crisiscentrum voor ongeruste familieleden

De FOD Buitenlandse Zaken heeft twee lijnen geopend om de families van landgenoten die zich in Tunesië bevinden, in te lichten. Het gaat om 02/501.40.01 (Franstalig) en 02/501.40.00 (Nederlandstalig).