"Grexit onvermijdelijk als er geen oplossing komt"

Een nieuw rondje vergaderen op de Europese top heeft -opnieuw- geen licht aan het einde van de tunnel gebracht voor Griekenland. De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben hun punt wel duidelijk gemaakt: dit weekend moet er een deal zijn. "Dit wordt echt de laatste vergadering hierover. Ofwel komt er een overeenkomst, ofwel praten we over de technische details van het bankroet van een euroland."

Ten laatste op 30 juni, volgende week dinsdag, moet Griekenland ongeveer 1,6 miljard euro terugbetalen aan een van zijn drie grote schuldeisers, het IMF. Als het dat niet doet, dreigt het bankroet. Alleen ontbreken de middelen om de schuld aan het IMF af te lossen. Een hulpschijf van 7,2 miljard euro ligt klaar, maar dat bedrag wordt niet zonder slag of stoot vrijgemaakt. Europa verlangt van Griekenland dat het in ruil opnieuw strenge besparingen en hervormingen doorvoert.

Al een hele week wordt op het hoogste niveau gepraat over een compromis over de voorstellen die op tafel liggen, maar groen licht blijft uit. Ook op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel is tot in de vroege uurtjes gepraat, maar -opnieuw- leidde dat niet tot een concrete oplossing. Veel verder dan een afspraak voor een nieuwe vergadering van de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurozone, nvr) zaterdag kwam het niet.

De nu al vijfde vergadering van de Eurogroep over de Griekse kwestie in iets meer dan een week tijd wordt nu een nieuw "momentum". Om 17 uur zouden de ministers van Financiën eraan beginnen. En het wordt een vergadering van "erop of eronder", zo laten de Europese staatshoofden en regeringsleiders verstaan. Ofwel komt er een oplossing, ofwel wordt overgeschakeld op een "Plan B".

"Dit wordt echt de laatste vergadering hierover"

"De tijd dringt", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdagnacht. "De Eurogroep wordt van beslissend belang." Merkel ging niet in op wat er zou gebeuren als er geen akkoord komt, maar "de regeringsleiders kunnen niet tussenbeide komen in de complexe, technische onderhandelingen van Griekenland met de schuldeisers. Het enige wat wij beogen, is een oplossing voor Griekenland."

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger formuleerde het vanmorgen scherper op de Duitse radiozender Deutschlandfunk. "Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet ons doel, maar het zal onvermijdelijk zijn als Athene en zijn schuldeisers niet binnen de vijf dagen met een oplossing komen. We hebben geen Plan B, maar het mag duidelijk wezen, als er geen oplossing in zit, zullen we niet onvoorbereid zijn."

"Dit wordt echt de laatste vergadering hierover", zegt de Slovaakse minister van Financiën Peter Kazimir, en dus lid van de belangrijke Eurogroep. "We komen naar Brussel om ofwel een overeenkomst goed te keuren, ofwel om over technische details te praten over het bankroet van een lid van de eurozone."

"Griekenland heeft alles gedaan wat het kon"

De druk op de Griekse premier Alexis Tsipras is intussen torenhoog. Niet alleen vanuit de hoek van de schuldeisers, maar ook vanuit zijn eigen land. De voorstellen die nu op de tafel van de Eurogroep liggen, omvatten nog meer besparingen en dat zien veel Grieken helemaal niet zitten. Maar Tsipras lijkt vooralsnog niet uit zijn lood te slaan.

"De Europese geschiedenis staat bol van meningsverschillen, onderhandelingen en -op het einde- compromissen. Dus, met de Griekse voorstellen op tafel, ben ik ervan overtuigd dat we een compromis zullen kunnen vinden", zegt Tsipras.

Ook de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis probeert het vertrouwen hoog te houden, maar waarschuwde wel op de Ierse radio: "Ons land heeft alles gedaan wat het kon om tegemoet te komen aan vreemde eisen van onze schuldeisers, we zijn vastberaden om in de eurozone te blijven. Maar we gaan geen oplossing aanvaarden die wij niet doenbaar achten."

Als Griekenland zijn schuld op 30 juni niet kan terugbetalen, is het land officieel bankroet. Al kan het nog wel enkele weken duren voor dat officieel wordt bekrachtigd. Bovendien moet een eventueel akkoord nog worden goedgekeurd door een aantal parlementen, waaronder het Duitse en het Nederlandse. Ook dat kost tijd.