"Onaanvaardbare, walgelijke daden van barbarij"

Premier Charles Michel reageert ontzet op het nieuws van de aanslagen in Frankrijk en Tunesië. "Dit zijn onaanvaardbare, walgelijke daden van barbarij", zei hij op zijn persbriefing na afloop van de Europese top. Het is nog niet duidelijk of er bij de aanslag in Tunesië Belgen omgekomen zijn.

Michel ziet in de aanslagen in Frankrijk en Tunesië het bewijs dat "alle democraten de rangen moeten sluiten om het terrorisme en het extremisme te bestrijden".

"Alle regeringen in Europa moeten samenwerken, hand in hand, in deze niet-ophoudende strijd." De Europese leiders bespraken op de tweede dag van hun top het veiligheids- en defensiebeleid van de EU. "Veiligheid zal voor jaren op de agenda blijven", stelt Michel na deze nieuwe aanslagen opnieuw vast. "Geen enkel land in Europa en aan de buitengrenzen van Europa is helemaal veilig."

Een zelfde geluid viel te horen bij de Britse premier David Cameron. "Deze bedreiging treft ons allen. De gebeurtenissen vandaag in Tunesië en Frankrijk kunnen overal plaatsvinden. We lopen allemaal het risico", aldus Cameron op de Europese top in Brussel.

"We moeten iets doen aan dit giftige, radicale verhaal dat de geesten van zoveel jonge mensen binnengedrongen is en het met alle mogelijke middelen bestrijden", aldus nog Cameron.

"Tunesië heeft hier geen nood aan"

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die momenteel met het vorstenpaar in China is, drukte zijn afschuw over de gebeurtenissen uit.

"Ik heb met verbijstering kennis genomen van de aanslag in Tunesië. Dat land, dat in een overgangsperiode zit, heeft er geen nood aan zich opnieuw in een dergelijke situatie te bevinden", voegde hij er aan toe.

Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun diep medeleven aan de president van Tunesië betuigd. Omdat er Belgische toeristen in de streek verblijven, volgen de koning en de koningin de toestand van nabij, luidt het in een mededeling van het Koninklijk Paleis. "Hun gedachten gaan uit naar het Tunesische volk en naar de familieleden en naasten van alle slachtoffers. De koning en de koningin wensen hen veel sterkte en moed tijdens deze tijden van leed en rouw."