"Parket zal bezitter van "De rechtvaardige rechters" niet vervolgen"

Wie het gestolen paneel "De rechtvaardige rechters" van het "Lam Gods" bezit, kan er met een gerust hart mee naar buiten komen. Het parket van Oost-Vlaanderen zal de bezitter(s) niet vervolgen. Dat zegt woordvoerster Annemie Serlippens.

Woensdag liet VRT-journaliste Siel Van der Donckt, die het dossier opvolgt, in "Het Journaal" weten dat "het paneel nog bestaat, dat het ergens bij iemand is en dat die persoon het kwijt wil, zonder financieel verlies en zonder schandaal". Vandaag lijkt het parket daar oren naar te hebben.

"Vandaag loopt nog altijd het onderzoek dat 2 jaar geleden werd gestart. De onderzoeksrechter stelt nog altijd actieve onderzoeksdaden. Het gaat om een zaak met een héél lange geschiedenis. Het is niet onze bedoeling mensen te vervolgen. Het is absoluut onze prioriteit dat paneel te vinden en terug te brengen naar waar het thuishoort", legt Serlippens uit.

"De rechtvaardige rechters" van de gebroeders Van Eyck werd meer dan 80 jaar geleden uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen. Sindsdien deden ettelijke theorieën over het paneel de ronde. Tot woensdag bekend raakte dat de toenmalige Kredietbank in de jaren 80 onderhandelde over de teruggave van het kunstwerk. Maar de bezitters zouden zich op de valreep hebben teruggetrokken.