"We mogen niet toegeven aan de angst"

"Emoties mogen niet onze enige reactie zijn, er moet ook actie zijn. We mogen niet toegeven aan de angst." Net voor zijn terugkeer naar Parijs heeft de Franse president François Hollande, op de Europese top in Brussel, een eerste reactie gegeven op de bloedige aanslag in Frankrijk.

Hollande, die de top trouwens vervroegd verlaat door de gebeurtenissen in zijn land, verklaarde dat het bedrijf dat geviseerd werd, een Seveso-bedrijf is waar veel gasflessen liggen. "Over de opzet van de aanslag bestaat geen twijfel: een ontploffing uitlokken", zei Hollande. "Het gaat dan ook om een terroristische aanslag."

Het slachtoffer van de aanslag werd onthoofd en op het lichaam werden opschriften teruggevonden, bevestigde de president, zonder meer informatie te geven over de aard van de opschriften. Hij zei niet of de aanslag al dan niet werd opgeëist door terreurgroep IS. De verdachte dader is in ieder geval opgepakt en geïdentificeerd, het gerechtelijk onderzoek is in volle gang, beklemtoonde hij.

Hij drukte ook zijn medeleven uit met de slachtoffers en toonde begrip voor de emoties die deze nieuwe aanslag -vijf maanden na de bloedige aanslagen in Parijs, waaronder op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo- teweegbrengen. "Maar emotie mag niet ons enige antwoord zijn, er moet ook actie zijn", beklemtoonde de president. "We mogen niet toegeven aan de angst. We moeten actie ondernemen, doen wat de Fransen van ons verwachten, hen beschermen, de waarheid aan het licht brengen en diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, straffen."

"Een aanslag op zo'n manier is nieuw in Europa"

  • De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) noemt de aanslag een "schok". "Zo'n terreuraanslag, uitgevoerd op zo'n manier, is ook nieuw in Europa", aldus de minister. "Er zijn verhoogde veiligheidsmaatregelen aangekondigd, maar we raden de Belgen die daar met vakantie gaan, aan voorzichtig te zijn."
     
  • "Ik druk mijn sympathie en mijn steun uit aan @fhollande en de Fransen. Samen sterk tegen de barbarij", stuurde premier Charles Michel (MR) via Twitter de wereld in.
     
  • "Een extreem verontrustende situatie", omschrijft de Britse premier David Cameron de aanslag. "Onze gedachten gaan uit naar iedereen die hier bij betrokken is."

 

  • "Hannibal ad portas. Barbaarse #aanslagFrankrijk #Grenoble bewijst nood aan streng veiligheidsbeleid. Onze waarden blijven beschermen", laat N-VA-voorzitter Bart De Wever via Twitter weten.

 

  • "Geschokt door nieuwe aanslag in Frankrijk. Verwerpelijk. Ons medeleven en onze steun aan de getroffen families en de Franse bevolking.", luidt de reactie van SP.A-voorzitter John Crombez.

 

  • Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois drukt zijn afschuw uit voor de aanslag in Lyon: "Geschokt door nieuwe gruwelijke aanslag in Frankrijk, mijn eerste gedachten gaan naar de slachtoffers en hun nabestaanden".