"Ziek zijn is kut: veel beterschap Ben Howard!"

"Ziek zijn is kut: veel beterschap Ben Howard!" De Belgische band Balthazar had zijn plek op het hoofdpodium vanavond te danken aan de last minute annulering van een zieke Ben Howard. Maar Jinte Deprez, Maarten Devoldere en co hoeven al lang niet meer te bewijzen dat ze die plek waard zijn.

Balthazar start met "Decency", het openingsnummer uit hun jongste album "Thin walls". De band stond afgelopen nacht op Glastonbury, maar aan hun performance is dat niet te merken. Balthazar lijkt zich sowieso altijd een houding van je m'en-foutisme aan te meten, terwijl de bandleden in werkelijkheid heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Bij hen lijkt muziek maken simpel.

Single "Then what" volgt en daarna wordt "Leipzig" er in een rotvaart doorgejaagd. De band houdt het gebald en ook de bindteksten zijn kort, maar het is voldoende om het publiek mee te krijgen.

Jinte Deprez wenst de zieke Ben Howard veel beterschap. "Ziek zijn is kut", zegt hij en hij kan het weten. Balthazar moest dit voorjaar zelf enkele concerten annuleren door ziekte. Lang wordt er echter niet getreurd om de afwezigheid van Howard. Tijdens de gitaarsolo's in "Boatman" dollen Deprez en Devoldere als jonge honden met elkaar. Maar ook violiste/toetseniste Patricia Vanneste speelt een belangrijke rol in het geheel.

Het podium is opgefleurd met enkele goudkleurige blokken waar de bandleden op kunnen kruipen wanneer ze iets hoger willen staan, maar er wordt amper gebruik van gemaakt. Balthazar is een (h)echte groep, een puzzel met vijf essentiële onderdelen, een geoliede machinerie waarin iedereen om beurten het voortouw neemt.

Opvallend in deze set is dat de band "Blood like wine" (met het bekende zinnetje "Raise your glass to the nighttime...") niet opspaart tot aan het eind terwijl ze er hun zaalshows traditiegetrouw wel mee afsluiten. Het geeft hen de kans om te pieken en dan nog even met die hen typerende semi-nonchalance door te gaan. "I looked for you" en "Sinking ship" volgen. Voor het laatste nummer "Do not claim them anymore" roept Deprez het publiek nog eens op om te dansen. Na afloop van het concert groet Balthazar de fans en moeten er nog wat foto's van de volle wei gemaakt worden. Jammer voor de Ben Howard-fans, maar ook Balthazar stond hier zeker op zijn plaats.